2021. december 1., szerda

JÓK LESZNEK-E A VAKCINÁINK AZ OMIKRON ELLEN? ÉS MI LESZ, HA NEM?

TELEX
Szerző: BOLCSÓ DÁNIEL
2021.12.01.


Még mindig sok a bizonytalanság a koronavírus legújabb variánsa körül, de hamarosan megérkeznek az első, kézzel fogható adatok arról, hogyan teljesítenek ellene a ma használt vakcinák. Összefoglaljuk, mire érdemes figyelni a hírekben, milyen vizsgálatok eredményére is várunk, és mire számítanak a gyártók. Kiderül az is, hogy mennyi időbe telne új vakcinákat fejleszteni, és hogy miért érdemes a bizonytalanság ellenére most is oltatni.


A múlt héten jelent meg a koronavírus legújabb és eddigi legaggasztóbbnak tűnő variánsa, az elsőként a dél-afrikai régióban azonosított omikron. Még mindig keveset tudunk róla, de annyi biztos, hogy szokatlanul sok, 32 mutációt tartalmaz csak a tüskefehérjéjén – azaz a vírusnak azon a részén, amely nemcsak a fertőzőképesség szempontjából kulcsfontosságú, de a vakcinák is elsősorban ezt célozzák.

A három fő kérdés, hogy az omikron milyen gyorsan terjed, mennyire okoz súlyos megbetegedést (mennyire virulens), illetve milyen mértékben képes – ha képes – megkerülni a vakcinák nyújtotta védelmet. Mindhárom kérdés nyitott még:...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.