2021. december 21., kedd

KOMOLY MUNKA AZ ALKOTMÁNYOZÁS, NEM EGY TOLLVONÁS

HÍRKLIKK
Szerző: HírKlikk
2021.12.20.


Nem egyetlen tollvonásról, nem az egész Alaptörvényről és nem az Alkotmánybíróság minden feltétel nélküli feloszlatásáról van szó. Olyan helyzet állt elő, hogy amíg mi bonyolult közjogi összefüggésről vitatkozunk általában, addig a sajtóban olyan módon használják a jogászi nyelvet, amely félrevezető. Például nem feles alkotmányozásról beszélünk és nem valami kidobásáról, bár ennek a radikális megfogalmazásnak is megvan az eredménye – mondta a KlikkFM Politikai Nagyító című műsorában Fleck Zoltán jogász, szociológus, egyetemi tanár. Arról beszélt, hogy Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, nyílt levélben kért védelmet a jogállamiság, illetve az alkotmánybírák számára.


Látszik a reakciókból, hogy ki mire számít az elkövetkező időszakban – mondta az ellenzéki miniszterelnök közjogi munkacsoportjának vezetője.

„A demokráciát és a jogállamiságot szeretnénk visszaállítani. 2010 óta folyamatosan, tudatosan és alaposan a Fidesz és a Fidesz-kormány támadta meg, számolta le és jegelte le teljes egészében. Amit most tapasztalunk az Alkotmánybíróság elnökének, a legfőbb ügyésznek és a Kúria elnökének közeléből, az nem más, mint a hatalommegosztás tagadása és azoknak az autoriter zárványoknak a kétségbeesett reakciója, akik most érzik, hogy a jogállam és a jogállami értékrendszer, az elvek és az európai jog sem áll mögöttük.”


„Egy dolog áll mögöttük: a miniszterelnök személye.”

Személyükben nincsenek veszélyeztetve, az a közjogi szerepfelfogás és az a működésmód, amelyet ők képviseltek az elmúlt évtizedben, az valóban fenyegetve van, méghozzá akkor, ha a jogállam és a demokratikus intézményrendszer visszaáll – magyarázta Fleck Zoltán...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.