2021. december 7., kedd

LEGYEN A LAKHATÁS ALAPJOG! - MINIMUMPROGRAM AZ ELLENZÉKI PÁRTOKNAK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.12.07.


Civil szervezetek kidolgozták a lakhatási minimumprogramot, amelyet tegnap a pártokhoz is eljuttattak. Úgy vélik, mindenképpen kezelni kell a magyar lakhatási válságot. Jelenleg ugyanis mintegy 3 millió embert, a lakosság harmadát érinti a lakhatási szegénység.


Egyre élesebben válik szét a magyar társadalom aszerint, hogy kinek van, illetve nincs ingatlana. Azokban a családokban például, ahol a gyereknek nem tudnak a szülők lakást venni, eleve hátrányos helyzetű az indulás. Különösen az tette igazán élessé ezt a kérdést, hogy a kormány számtalan intézkedésével (ilyen például a csok is) hajtotta felfelé a lakásárakat. Támogatást pedig a tapasztalat szerint legkevésbé a legrászorultabbak kaphatnak.

Több lakhatással foglalkozó szervezet évek óta dolgozik a lakhatási szegénység felszámolásán, ami állításuk szerint 3 millió embert, a lakosság harmadát érinti. Most kidolgozták a lakhatási minimumprogramot (ezt teljes egészében itt olvashatják el), amelyet tegnap a pártokhoz is eljuttattak. Szeretnék elérni, hogy a 2022-ben felálló kormány a lakhatással kapcsolatos javaslataikat megvalósítsa. Nem hangsúlyozzák ugyan külön, de teljesen nyilvánvaló, hogy mindez csak az ellenzék győzelme esetén jöhet majd szóba.

Javaslataik között szerepel, hogy a lakhatás legyen az alaptörvényben rögzített alapjog, hatályon kívül helyezve a hajléktalanság kriminalizációjáról szóló jogszabályt. Egyúttal meg kell tiltani az állami és önkormányzati lakásokból és intézményekből való elhelyezés nélküli kilakoltatásokat. Mint nyomatékosították: Magyarországon a szociális különbségek csökkentését, a megfizethető lakhatást célul kitűző, felelősségteljes lakáspolitikára lenne szükség. Ehhez elengedhetetlen feltételnek tartják, hogy a kormányzaton belül legyen felelős szerve a lakáspolitikának, valamint elkészüljön egy széleskörű szakértői és társadalmi konszenzuson és kutatáson alapuló, hosszú távú, állami lakhatási vízió és stratégia...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.