2021. december 23., csütörtök

MAGYARORSZÁG ELŐRE MEGY, VAGY HÁTRA! - INTERJÚ KIRÁLY JÚLIÁVAL

HÍRKLIKK
Szerző: RÉDEI OTTÓ
2021.12.22.


A kormány szerint sikeres a Fidesz gazdaságpolitikája, hiszen uniós összehasonlításban is gyors a növekedés. Ennek köszönhetően, emelkednek a minimálbérek, a nyugdíjasok prémiumot és 13. havi juttatást kapnak, a családok pedig visszaigényelhetik az szja-t. Ennek viszont gyökeresen ellentmond a gyorsuló infláció, az emelkedő árak és a forint folyamatos gyengülése. A gazdaságpolitika sikeréről vagy kudarcáról beszélgettünk Király Júliával, a Magyar Nemzeti Bank volt alelnökével.

Sikeres az orbáni gazdaságpolitika?

Jó lenne, ha a miniszterelnök úr olvasná azt, amit a jobb keze, vagyis Matolcsy György írt, a jegybank decemberi inflációs jelentésében. Ebben ugyanis már szó sincs sikerről, hanem csak gyorsuló inflációról, lassuló gazdaságról. Az előző, szeptemberi jelentéshez képest radikálisan romlottak a kilátások, az MNB jelentősen rontott mind az idei, mind a jövő évekre vonatkozó gazdasági előrejelzésein.

Mi ennek a hirtelen romlásnak az oka?


Nem olyan hirtelen ez a változás. Az első és második negyedévben valóban volt egy váratlan megugrás, de aztán már látszottak a visszaesés jelei. Ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen a kormány a válság kezelése címén improduktív, soha meg nem térülő beruházásokra költött (mint arról PMZ részletesen írt a Hírklikken december 19-én). A válságkezelés nem szólt másról, mint a NER birodalom veszteségeinek pótlásáról, finanszírozási nehézségeinek enyhítéséről. Magyarország gazdasági élharcosból fokozatosan a térség enyhe középmezőnyébe csúszott vissza. Az infláció mára már tartós világjelenséggé vált. Ebben viszont Magyarország az uniós élvonalban van. A kormány propagandája szerint minden, ami sikerként könyvelhető el, az ő érdemük és minden, ami kudarcnak számít az a külföld hibája. Pár évtizede hallottunk már ilyeneket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.