2021. december 19., vasárnap

MÉG AZELŐTT ELFOGYHAT A PFIZER MAGYARORSZÁGON, HOGY AZ ÚJ BESZERZÉS IDEÉR

G7.HU
Szerző: VÁCZI ISTVÁN
2021.12.19.


Csendes Canossa-járásnak minősítette egy európai bizottsági illetékes, hogy a 2022-es közös uniós vakcinabeszerzésből eredetileg egyedüliként kimaradó Magyarország utólag csendben visszaimádkozta magát a programba. A Euronews november végi cikke szerint ennek köszönhetően a kormány rendelhet gyermek- és felnőtt adagokat is a Biontech által kifejlesztett Pfizer-készítményből, a kormány ugyanakkor péntekig következetesen azt állította, hogy csak az 5-11 éves korosztály számára teszi ezt meg. „A kormány oltási politikája nem változott, továbbra sem veszünk részt az uniós beszerzésben, de minden olyan oltásból rendelünk, ami új korosztálynak megfelelő” – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely december 2-án.

Most viszont úgy néz ki, hogy a kormány meggondolta magát, mert miután az Európai Bizottság elnöke arról beszélt, hogy a tagállamok 180 millió dózist rendelnek a Pfizer omikron koronavírus-variánsra specializált vakcinájából, a Portfolio.hu kérdésére a koronavírus sajtóközpont azt írta: az omikron variáns miatt induló új uniós vakcinabeszerzés feltételeiről Magyarország jelenleg egyeztetéseket folytat az Európai Bizottsággal.

A megújított vakcina kapóra jöhet a kormánynak, mert enélkül egy hirtelen fordulat furcsán nézne ki azután, hogy hangosan és nagy mellénnyel maradt ki a közös uniós beszerzés 2021 utáni köréből. Sok nyilatkozatot lehetne idézni ezzel kapcsolatban, de most csak egyet hoznánk ide, Orbán Viktor szokásos pénteki interjúját a Kossuth Rádióból május 21-én. Ebben a miniszterelnök arról beszélt, hogy a magyar vakcinagyár indulásáig biztosan elegendőek lesznek az addig lekötött készletek, utána pedig már rendelkezésre áll majd a hazai fejlesztésű és gyártású oltóanyag. A kormányfő ezt követően pedig kifogásolta, hogy – szemben az idei helyzettel, amikor többféle vakcina is érkezett – csak egyféle oltóanyagot, a Pfizerét akarja beszerezni az Európai Bizottság:


Azt meg végképp nem szeretjük, hogy egyetlen fajtából lehet választani. Tehát ha egyből veszel, akkor az általában nem neked kedvez, hanem az eladónak, és egyébként is a magyarok itt, a kommunizmus alatt megtanulták, hogy nem jó az ilyesmi. Mindig szoktam mondani a nyugati barátainknak azt az Aeroflot, kommunista időkből itt maradt viccet, hogy megkérdi a stewardess az utast, hogy kér-e reggelit a gépen, és akkor az utas azt kérdezi, hogy és miből lehet választani, mire a stewardess: igen vagy nem.


Ami a gyerekeknek szánt beszerzést illeti, kétmillió adagra csak akkor van szükség az 5-11 évesek számára, ha nem két-, hanem három dózissal számolnak. Ennek a korosztálynak a létszáma idehaza ugyanis mintegy 645 ezer, száz százalékos (nyilván irreális) részvétellel és három dózissal számolva ez 1,935 millió adag. Ha kicsit alacsonyabb vakcinálási aránnyal és azzal számolunk, hogy közben még valamennyien belenőnek ebbe a korcsoportba, akkor a kétmillió adag reális beszerzés. (Több évre tartalékolni pedig nem lehet, mert az Európai Gyógyszerügynökség új rendelkezése után is csak kilenc hónap a Pfizer vakcináinak szavatossága a korábbi fél év helyett.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.