2021. december 23., csütörtök

MEGVAN, HOL FARAG LE A KORMÁNY 755 MILLIÁRD FORINTOT JÖVŐRE - EGY RÉSZE EGYELŐRE CSAK ÍGÉRET

PORTFOLIO
Szerző: CSÍKI GERGELY
2021.12.23.


A Pénzügyminisztérium szerda esti közleménye után nem sokkal a közlönyben meg is jelent a kormány határozata, hogy a 2022-es költségvetésben hol húzza szorosabbra a nadrágszíjat a kabinet annak érdekében, hogy legalább (!) 755 milliárd forintnyi kiadást megspóroljon. Konkrétan 17 költségvetési sort érint a kiadáscsökkentési intézkedés, ami meglehetősen magas szám és - ha csak átmenetileg is, de - több területet érzékenyen érinthet, például az Egészséges Budapest Program teljes jövő évi keretét elvette most a kormány. A határozat másik érdekes része, hogy 150 milliárd forintnyi döntés még hiányzik, egyelőre még csak ígéret formájában van jelen a jövő évi, amúgy is teljesen átszabott büdzsében.

Három fontos pontja van a határozatnak

Szerda esti cikkünkben számoltunk be a tárca közleményéről, miszerint 755 milliárd forintnyi beruházás átütemezésével valósul meg 2022-ben a tervezettnél alacsonyabb hiánycél. Ez az a költségvetési kiigazítás, amivel az eredetileg vállalt 5,9%-os, uniós viszonylatban is magas hiánycélt 4,9%-ra csökkentené.

A szerda esti kormánydöntés meg is jelent a közlönyben kormányhatározat formájában, a 2022. évi hiánycél csökkentéséről és az ennek eléréséhez szükséges intézkedésekről címmel. Ez lényegében három paragrafusból áll:

1. A kormány egyetért azzal, hogy a 2022. évi hiánycél az eredeti 5,9% helyett a bruttó hazai össztermék (GDP) 4,9%-a legyen.

2. a 2022. évi hiány csökkentése érdekében egyetért a Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény egyes kiadási előirányzatainak csökkentésével, valamint a korábban meghozott beruházási döntések felülvizsgálatával, oly módon, hogy az így elért megtakarítás összege meghaladja a 755 milliárd forintot.

3. Ehhez egyrészt a központi költségvetés 2022. évi előirányzatait összességében 605,405 milliárd forinttal csökkenti, a mellékletben felsoroltak alapján, és ennek január 5-ig kell megvalósulnia. Másrészt Varga Mihály pénzügyminiszternek 2022. január 31-ig kell javaslatot tennie további 150 milliárd forintos beruházási döntés csökkentésre.

Ez alapján azt mondhatjuk, hogy a kormány döntésének legalább két eleme új és érdekes az eddigiek után. Egyrészt, hogy a kormány legalább 755 milliárd forintos költségvetési kiadáslefaragásra, -befagyasztásra készül 2022-ben és hogy ennek egy ötödét jelenleg még nem ismeri, a költségvetésért felelős miniszternek kell javaslatot tennie egy hónapon belül erre is. Ez azt üzeni, hogy a kormány számára meglehetősen fontos és sietős volt, hogy mielőbb ismertté váljon ez a költségvetési egyenlegjavító döntés. A befektetők és más piaci szereplők szemében ezért a kiigazítás ezen hiányossága feltételezhetően nem veti vissza nagy mértékben a kormánydöntés hitelességét, az elkötelezettség határozottan megvan a kormányban, január végén ezen a téren is okosabbak leszünk...

ITT OLVASHATÓ

Azt is fontos megemlíte
ni, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a keddi tájékoztatóján azt mondta, hogy nincsenek elhalasztott beruházások, csak átütemezések, amivel arra utalt, hogy a későbbiekben ezek a kiadási tételek még megvalósulhatnak (vagy 2023-ban, vagy ha 2022-ben feltételezhetően jobb lesz a büdzsé állapota, bár ez utóbbi opció nem lenne túl konzisztens a mostani lépéssel és azzal az üzenettel, hogy a kormány nem használja ki az év közben jelentkező mozgástereket). Közben most azt láthatjuk, hogy a lenti összegekkel ténylegesen is csökkennek egyes kiadási előirányzatok...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.