2021. december 15., szerda

MOST PEDIG MEGMONDJUK ELŐRE, MI LESZ A 2022-ES VÁLASZTÁS UTÁN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.12.15.


Mindez összhangba kerül Márki-Zay személyes ambícióival, hogy a választási vereség után is megőrizze az ellenzéki vezér szerepét, mintha az ellenzéki előválasztáson az ellenzék örökös vezérévé választották volna. Az ő megválasztása és mandátuma akkor véget ér, amikor Orbán nyer és ő a választást elveszíti, s nem lesz belőle ellenzéki miniszterelnök. Azzal azonban, hogy megkérdőjelezi a választás végeredményét, mintegy meghosszabbítja ellenzéki miniszterelnök-jelölti státuszát, hiszen akkor azzal a választás még nem ért véget, és a csalás miatti tiltakozásnak is ő lesz a vezetője.

Mivel 2010-től kezdve elég pontos diagnózisokat szoktunk adni, időnként “jövendöléssel” és/vagy “prófétálással” szoktak kapcsolatba hozni minket, ezt azonban mindig visszautasítjuk. Mindig az egyértelmű jelekből vonunk le logikus következtetéseket, amit bárki bármikor megtehet. Ezúttal azonban csak azért is elmondjuk, hogy szerintünk mi várható a 2022-es választások után, ha nem történik semmi rendkívüli, az ellenzéki összefogás egyben marad, Márki-Zay Péter pedig marad a közös miniszterelnök-jelölt.

A 2022-es parlamenti választást Orbán Viktor ezúttal is kétharmados parlamenti többséggel megnyeri, mert erre van beállítva a választási rendszer. Ha ezt bármi veszélyeztetné, akkor igazítanak valamit a törvényi szabályozáson, ami közvetve olyan hatást eredményez, hogy ez az eredmény meglegyen. Az ellenzéknek az előválasztás első fordulója után arra volt esélye, hogy annyian mennek el Orbán ellen szavazni, hogy mindenki számára kiderüljön a választási csalás, és szembenézzen az ország azzal, hogy Orbánt demokratikus választás útján leváltani nem lehet, mert demokratikus választás nincs Magyarországon. Ami van, az egy színjáték.

Ez a legtöbb, amit el lehetett volna érni, de az előválasztás második fordulója óta ez az esély veszni látszik. Az ellenzéki összefogás nagyon reményteli volt az első fordulóban, a pártok és a jelöltjeik jól egészítették ki egymást, és egy hihető alternatívát nyújtottak, hogy szükség esetén még kormányozni is tudnának. Ez azonban megváltozott. Márki-Zay Péter Orbán gyurcsányozós gyűlöletkeltő propagandájával és a személye előtérbe helyezésével az ellenzéki előválasztást megpuccsolta, s ezt a közös ellenzékképet megszüntette, a kampányt kisajátította.

Egy teljesen idegen szellemiséget hozott be, éppen azt, amitől meg akarnánk végre szabadulni. Az együttműködés pedig megingott, mert Márki-Zay nem csapatjátékos.

Márki-Zay mindent egy lapra tesz fel, saját magára, és arra a tévhitre, hogy Magyarországon az emberek többsége jobboldali, akiket csak egy jobboldali jelölt győzhet meg, ezért a liberálisokat és a baloldaliakat el kell dugni. Ez tévedés, mert abban az ideológiában, amit Orbán képvisel, Orbán a legjobb. A “keresztény-nemzeti” ideológiától pedig, amit Márki-Zay is követ, az országnak meg kellene szabadulni, mert az nem azonos a felvilágosult Nyugat konzervatív jobboldaliságával, hanem a felvilágosodás előtti vallásos középkorból való. Ezt nem megerősíteni, hanem irtani kellene.

Nem arról van szó, hogy ne legyen jobboldal, hanem a horthysta történelmi Magyarország keresztényfasiszta jobboldaliságától kellene megszabadulni, mert ez Magyarország minden bajának oka, és ez nem európai jobboldaliság, hanem vallásos-nacionalista szélsőjobboldal. Márki-Zay pedig nem egy új európai jobboldalt képvisel, hanem ugyanazt a katolikus gyökerű keresztény-nemzeti jobboldalt menti át, amitől Orbánnal együtt meg kellene szabadulni. Ezzel szemben az ellenzék azt a látszatot kelti, mintha ez lenne a legitim, támogatásra méltó nemzeti ideológia.

Orbán szavazóinak többsége nem elvszerű jobboldali, hanem populista hazugságok által megtévesztett ember, akikben nem a jobboldaliságot kellene erősíteni, hanem a populista hazugságoktól megszabadítani őket. A középkori feudális hiedelemvilág és identitás helyett az egyéni szabadságra épülő modern európai jövőképet kellene megmutatni ellenkező ideológiával. Ezért nincs katarzis Márki-Zay kampányában, mert nem egy új világot mutat meg Orbánhoz képest, hanem azt erősíti, és azzal akarja az ellenzék mellé állítani őket, hogy az ellenzék is ezt képviseli, csak “hitelesen”.

De ez gyomorforgató. Mi nem vagyunk keresztény-nemzetiek, ami egy avítt, ósdi, hamis ideológia. Ezért senkit nem lelkesít és cseppet sem vonzó. Még hazudni sem szeretnénk, hogy mi ilyenek vagyunk, hanem mi minden erőnkkel ez ellen küzdünk, és ez ellen határozzuk meg magunkat. Utáljuk a keresztény-nemzeti ideológiát, ami nem demokratikus eszme, és azt is, amikor egy politikus azzal akarja eladni magát, hogy mikor és mennyit jár templomba. Undorodunk tőle és nem ilyen Magyarországot akarunk. Nekünk ezzel ne nyerjen senki. Ha ez nem nyer, semmit nem veszítünk.

Ráadásul most is ez van. Orbán rendszere ugyanebből a magból származik. Ebből a magból csak ez a fa nőhet. Ennek az ideológiának csak a horthyzmus és a NER lehet a vége, nem egy jogállam. Ahol megjelenik a politikában a vallás, ott van vége a demokráciának és a szabadságnak. Egy demokratikus ellenzék ezzel nem azonosulhat. Miközben az ország nagy többsége is utálja. Még Orbán híveinek többsége sem igazi vallásos..
.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.