2021. december 16., csütörtök

ORBÁN MÁR MOST BEBETONOZZA KULCSEMBEREIT A KULCSHIVATALOKBA - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2021.12.16.


Az elmúlt időszakban három kulcsintézménybe is új embereket ültetett Orbán Viktor, a Médiahatóság, a Kúria és az Atomenergia Hivatal élére, akár 2030-ig is bebetonozva kétharmados törvényekkel pozíciójukat. Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje. 

Elérte a nemzetközi sajtót is az Alkotmánybíróság elnökének Orbán Viktorhoz írt levele, illetve annak híre, amelyben Sulyok Tamás azt kéri a kormányfőtől, hogy védje meg a taláros testületet az ellenzék szerinte jogtalan támadásától – olvashatjuk az amerikai Bloomberg hírügynökség tudósításában. Az ellenzék ugyanis azt ígérte, amennyiben a tavaszi választásokon győznek, szélnek eresztik az alkotmánybírákat annak érdekében, hogy vissza lehessen állítani Magyarországon az alkotmányos rendet. Sulyok szerint viszont épp ezzel fogják aláásni az alkotmányos rendet – s a levelet a hivatali szerv honlapján közzé is tették. Az írás érvel: az Európai unió kötelezettségszegési eljárást indított számos esetben a jogállamiság megsértése, a fékek és ellensúlyok kiiktatása miatt, miközben a kormányfő szövetségeseit ültette be azokba az intézményekbe, amelyeknek meg kellett volna őrizniük függetlenségüket. Ráadásul Orbán a maga alkotmányát az ellenzék tiltakozása ellenére hatályba léptette. A cikk hivatkozik arra a Márki-Zay Péter interjúra is, amelyben az ellenzék kormányfőjelöltje világossá tette, hogy a jelenlegi alkotmánybírák elsődleges feladatuknak tekintik Orbán befolyását és hatalmát fenntartani. Amit bizonyít az is, hogy az elmúlt időszakban három kulcsintézménybe is új embereket ültetett Orbán Viktor, a Médiahatóság, a Kúria és az Atomenergia Hivatal élére, akár 2030-ig is bebetonozva kétharmados törvényekkel pozíciójukat.

Varga Judit igazságügyminiszter feljogosítva érezte magát, hogy maga értelmezze az Alkotmánybíróság minapi döntését a migrációs törvények tekintetében, s erről írt véleménycikket az Euronews számára. (Tegyük hozzá, az írás némi kételyt ébreszt ezek után is az alkotmánybíróság függetlensége szempontjából.) Varga Judit megvédi a taláros testület által hozott döntést, amely számos szakértői elemzés szerint egyébként nem mondta ki a magyar jogrendszer primátusát az uniós jog felett. (Szemben például a lengyel alkotmánybírósági döntéssel, amely óriási felháborodást váltott ki Brüsszelben, és ezt követően milliós napi bírságot szabott ki az Európai Bíróság a lengyel kormányra az uniós szabályok be nem tartása miatt.) Varga Judit bizonyítja ebben a cikkben, Magyarország tulajdonképpen az Uniót mentette meg a menekültektől, illetve hogy reformra szorul az uniós migrációs politika. Panaszkodik, hogy kötelezettségszegési eljárások vannak folyamatban a kormánya ellen, amit úgy értelmez, hogy Brüsszel zsarolja a kormányt épp migrációs politikája miatt. Arra szólítja fel az Európai Uniót, hogy ne üldözze, ne zaklassa a tagállamokat (nem írta le konkrétan Magyarország nevét), állítsa le a kötelezettségszegési eljárásokat és igazítsa törvényeit a valóságos helyzethez.

Több nemzetközi sajtótermék – az amerikai Forward, de még a floridai Sun Sentinel - is fontosnak tartotta beszámolni a Jerusalem Post cikke alapján arról, hogy Magyarországon van két kósher libamáj feldolgozó üzem, pedig alig van kóser étterem az országban, egy kezünkön meg tudjuk számolni. Pedig a franciák esznek a legtöbb libamájat, és az Egyesült Királyságban él ma a legtöbb zsidó. S akkor miért éppen Magyarország a legnagyobb feldolgozó? Ennek valószínűsíthető oka, hogy így akarja ellensúlyozni Orbán azokat az őt ért vádakat, miszerint politikája fegyvereként veti be a zsidók ellen is irányuló idegengyűlöletet. Belgiumban a kóser húsfeldolgozásra tilalom van érvényben. Orbán ez ellen tiltakozva levelet is írt az izraeli elnöknek, Herzognak, hogy a belga tilalom - támadás a vallásszabadság ellen és a mi zsidó-keresztény kultúránk és általában az európai zsidó közösségek ellen. Nem véletlenül kapnak a kóser húsfeldolgozó üzemek nálunk jelentős állami támogatást. Köves Slomo rabbi, az EMIH vezetője – utóbbi tartja ellenőrzése alatt a kóser szárnyasok feldolgozását - el is mondta, nem panaszkodhatnak a brit és a francia keresletre. Csak röviden, ami a cikkben hosszasan: a kóser állatvágás technikája mind a mai napig vita tárgya az állatvédők között, aminek jogosságát cáfolta is az egyik rabbi. Egy átlagos, 80 dekás libamájért kb. 100 dollárt, 33 ezer forintot adnak Franciaországban.

Ismét az Orbán-kormányt népszerűsíti az American Conservative folyóirat, miután hosszas elemzést ad Orbán Balázs államtitkár, a miniszterelnök politikai igazgatója Stratégia magyar módra címmel nemrég megjelent könyvéről, kiemelve azt, hogy igencsak megszívelendők az abban foglaltak az amerikai konzervatívok számára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.