2022. január 5., szerda

A BENZINÁRAT NEM FERTŐZI AZ OMIKRON - AZ OPEC PLUSZ NEM GYŐZTE MEG A PIACOT

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2022.01.05.


Az Opec plusz tagjai tegnap történetének egyik legrövidebb találkozóján a termelés növeléséről állapodtak meg, de a piac nem elégedett meg ezzel. A tőzsdei árak emelkedtek. Ebben szerepet játszik az is, hogy a spekulánsok úgy látják, az omicron a Covid-19 végének kezdete.


Mától a benzin nagykereskedelmi ára 3 forinttal, a gázolajé pedig 6 forinttal lesz magasabb. A 2022-es év is áremelkedéssel kezdődik tehát, ami nem igazán jelent meglepetést, ugyanis az óév utolsó napjaiban - csak karácsony óta – is két alkalommal történt ugyanez. A benzin így összesen 10 forinttal a dízelolaj 11 forinttal lett drágább. A benzinkutaknál ezt persze csak a prémium termékek vásárlói érzékelik, a 95-ös benzin és a normál gázolaj ára a 480 forintos hatósági korlát nélkül 495 forint és 500 forint lenne literenként.

A forint némileg erősödött ugyan az elmúlt napokban (enélkül valószínűleg nagyobb lenne a drágulás), döntő változásra egyhamar azonban a nyersolaj árának világpiaci alakulása miatt nem számíthatunk. A tőzsdei árak ugyanis tegnap több mint 1 százalékkal emelkedtek, miután az OPEC+ tagjai a szervezet történetének egyik legrövidebb találkozóján megállapodtak abban, hogy februártól – eredeti elképzeléseiknek megfelelően – napi 400 ezer hordóval növelik a kitermelést. Az északi tengeri Brent jegyzése meghaladta a 80 dollárt, ami november óta a legmagasabb. Úgy tűnik, - mondta Scott Shelton, a United ICAP energetikai szakértője - a piac arra fogad, hogy az omicron a Covid-19 végének kezdete...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.