2022. január 5., szerda

AZ APOKALIPSZIS NEGYEDIK LOVASA: A KORMÁNY

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: VÁSÁRHELYI MÁRIA
2021.12.22.


„Láttam, és íme, egy fakó ló; és a rajta ülő neve Halál volt. És szorosan követte őt a hádesz. És hatalmat kaptak, hogy öljenek... halálos csapással...” (Jelenések Könyve 6:8)


2021 augusztusában már nyilvánvaló volt, hogy viharsebesen érkezik a járvány negyedik hulláma. Szeptember elején az összes mértékadó, előrejelzéssel foglalkozó nemzetközi intézet és a Magyar Orvosi Kamara is jelezte, hogy amennyiben nem változik a helyzet Magyarországon, nem növekszik gyorsabban a beoltottak száma, és nem szigorítanak a védekezés szabályain, november végére a napi fertőzések száma elérheti a 12 ezret, és januárig újabb 6-7 ezer ember fog meghalni COVID-fertőzésben. Az ijesztő előjelek ellenére rendezte meg a kormány százezrek részvételével az augusztus 20-i tűzijátékot, az Eucharisztikus Kongresszust, a Vadászati Világkiállítást és az október 23-i Békemenetet. Pedig már szeptember elejétől tudható volt, hogy azokban az országokban, ahol tisztességesen tesztelnek, napról napra emelkedik az új megbetegedések, a kórházba kerülők száma, és napról napra több halálos áldozatot követel a járvány.

A magyar kormányt azonban láthatóan egyáltalán nem foglalkoztatták az egyre komorabbá váló tények. Miközben más országok egymás után vezették be a védekezéssel összefüggő szigorításokat, nálunk a kormány teljes gőzzel szervezte a saját nagyságát és dicsőítését szolgáló, méregdrága tömegrendezvényeket, és bagatellizálta a veszélyt. Nem mintha nem ismerte volna az ijesztő előrejelzéseket, ám hozott egy döntést, amelyet természetesen nem osztott meg a nyilvánossággal. Orbán Viktor és kormánya úgy döntött, inkább feláldoz még öt-hatezer életet a vírus oltárán, mint hogy újabb, népszerűtlen kötelező védekező intézkedéseket vezessen be. A mérleg egyik serpenyőjében az emberi életek, a másikban pedig a kormány népszerűsége és a 2022-es választási esélyek álltak, és a mérleg nyelve nyilvánvalóan a népszerűség felé billent. Az, hogy ma ismét naponta több mint kétszázan halnak meg COVID-ban, és ezzel újból világranglista-vezetők lettünk az egymillió főre jutó COVID-halálozásban, nem a kifürkészhetetlen sors akarata, hanem egy nagyon is tudatosan meghozott kormányzati döntés eredménye.

Mert hiába indultak október elején gyors növekedésnek a járvány terjedését jelző számok nálunk is, a kormány – a népszerűségvesztéstől rettegve – november utolsó harmadáig semmiféle hatékony járványellenes intézkedést nem hozott. Amikor pedig már tarthatatlanná vált a helyzet, mindössze a zárt közösségi terekben írták elő a kötelező maszkhasználatot. Ám mind a mai napig semmiféle, az oltatlanok szabad vírusterjesztését korlátozó intézkedést nem hoztak. Nyilvánvalóan azért, mert a közvélemény-kutatások egyértelműen jelezték, hogy míg a kötelező maszkhordást az oltatlanok többsége is elfogadja, azt, hogy a zárt térben zajló rendezvényeket csak oltási igazolvánnyal látogathassák, többségük elutasítja. Így nem meglepő, hogy lassan ugyanott tartunk, mint tavasszal, a járvány tetőzésének idején. A tegnapi napon (2021.12. 7.) Magyarországon 225-en haltak meg COVID-ban, miközben a hozzánk hasonló lélekszámú Ausztriában 48, Csehországban 54, Belgiumban 43, Izraelben 5, Portugáliában 4 halálos áldozatot követelt a járvány, Svédországban pedig senki nem halt meg a fertőzésben. Ám míg nálunk az előző napon 34 ezer tesztet végeztek, addig Ausztriában 385 ezret, Csehországban 109 ezret, Belgiumban 114 ezret, Portugáliában 98 ezret, Izraelben pedig 91 ezret. És ezen országok közül Magyarország az egyetlen, ahol egy teszt ára a nettó minimálbér 15 százaléka, a legtöbb hozzánk hasonló helyzetű országban viszont legalább havonta kétszer ingyen tesztelik az állampolgárokat. A tavaly elrettentő példaként emlegetett 60 milliós Olaszországban ugyanezen a napon 571 ezer tesztet végeztek el, és lakosságarányosan Magyarországon tizenötször annyian haltak meg, mint Olaszországban...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.