2022. január 29., szombat

A CÉLUNK, HOGY AZT ÉREZZÉK A PEDAGÓGUSOK, NINCSENEK EGYEDÜL!

MÉRCE
Szerző: BOGDÁN ERIK
2022.01.29.


Hétfőn reggel két órás országos figyelmeztető sztrájkot tartanak a pedagógusok, a szakszervezetek közel 50 százalékos részvételi arányra számítanak.

A sztrájkot hónapokon át tartó sikertelen egyeztetések előzték meg a kormánnyal, és az ahhoz szükséges, „még elégségesnek minősülő szolgáltatásról” szóló javaslatot végül a bíróság hagyta jóvá, szinte az utolsó pillanatban, pénteken.

Hogyan folytak a sztrájktárgyalások, milyen nehézségekkel találkoztak, és mi értelme lehet egy kétórás munkabeszüntetésnek, erről kérdeztük Nagy Erzsébetet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagját.

Időhúzás és zsarolás a kormány részéről

A pedagógus szakszervezetek, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) még 2020-ban kezdeményeztek sztrájktárgyalásokat a kormánnyal, amit akkor a koronavírus miatt felfüggesztettek. Tavaly októberben indultak újra a tárgyalások, amit hónapokon át sikertelen ülések jellemeztek.

Ahogy arról többször is írtunk, a legfőbb kérdés a még elégséges szolgáltatás meghatározása volt, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy törvényes keretek között sztrájkolhassanak a pedagógusok. Ezt azonban három és fél hónap alatt sem sikerült tető alá hozni, ezzel már a hétfőre tervezett sztrájkot fenyegetve.

Ezért fordultak már hétfőn bírósághoz a szakszervezetek, tudván azt, hogy január 31-ig csupán elsőfokú végzés születhet, mondta a Mércének Nagy Erzsébet: „Lassan őrölnek a kormány és a bíróság malmai egyaránt. Mi már hónapokkal ezelőtt felvetettük, meg kell állapodnunk a még elégséges szolgáltatásról.”

A PDSZ választmányi tagja azt is elfogadhatatlannak tartotta, hogy a kormány mindig hetekkel későbbi időpontot adott meg a következő sztrájktárgyalás időpontjának. Normális esetben, ha megalakul egy sztrájkbizottság, akkor a felek folyamatosan, akár naponta is összeülnek tárgyalni egymással. Ezzel szemben a pedagógusok és a kormány egy-két hetente ültek össze, de ahogy Nagy Erzsébet is elmondta, „ezt a ritmust a kormány diktálta, nem pedig mi”.

A legutóbbi tárgyalásra a pedagógusok egy részletes, szinte minden kérdéskörre kiterjedő dokumentumot hoztak a hétfői figyelmeztető sztrájkról, amit más intézményvezetők pár órás egyeztetés után elfogadtak. Ezzel szemben Kisfaludy László helyettes államtitkárnak még szüksége volt pár napra, egyeztetésre, további személyekkel való konzultálásra a dokumentum elfogadásához.

„Igazából neki magának kellene felhatalmazással rendelkeznie, nem pedig postásszerepet kellene betöltenie. Ezzel szemben a mi felvetésünkre az volt a válasza, hogy majd írásban küld egy viszontválaszt, és amennyiben számunkra elfogadható lesz, amit felvet, akkor lehet szó arról, hogy a napokban bemenjünk ezt aláírni” – foglalta össze a kormány ráérős taktikáját Nagy Erzsébet.

Arról azonban nem esett szó, hogy a figyelmeztető sztrájk előtt újra leülnének tárgyalni egymással a felek a megállapodásról. Nagy elmondása szerint Kisfaludy „ultimátumszerűen” mutatta be a kormány verzióját a „még elégségesről”, amit vagy elfogadnak a pedagógusok, vagy nem lesz megállapodás. Az érdekképviseletek „ezt az időhúzást már nem tudták elfogadni”. A kormány ajánlata végül az volt, hogy a hétfőn sztrájkkal töltött két órát a jövőben le kell majd dolgoznia a résztvevőknek, azaz voltaképpen ingyenes munkát várt volna el a sztrájkolóktól...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.