2022. január 24., hétfő

A WHB FŐNÖKE BEMENT A KORMÁNYHIVATALBA, HOGY TUDASSA, MÁR NEM AZ ÁLLAMI BANKOT KELL KERESNI AZ ETO-INGATLANOK ÜGYÉBEN

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2022.01.24.


- A győri építőipari milliárdos, Paár Attila egyik WHB-s tulajdonostársa szeptemberben bement a győri kormányhivatalba, és bejelentette: a Magyar Fejlesztési Bank helyett vele kell tárgyalni a Quaestor-ingatlanokról, mert megszerezték az árverés előtt álló terület jelzálogjogait.

- A Quaestor-csoport ingatlanbirodalmának győri ékköveit, az ETO-stadiont, a sportcentrumot, a négycsillagos hotelt és az ETO Park nevű bevásárlóközpontot a napokban elárverezték, kiárusításuk előtt azonban hivatalosan senki sem informálta a nyilvánosságot a WHB-s „vallomásról”, amely alapvetően változtatott az ingatlanok körüli felálláson.

- A WHB-s tulajdonban lévő Barlinek Ingatlanforgalmazó és Hasznosító Kft. korábban 2,4 milliárd forint körüli összegért vásárolhatta fel az MFB 17 milliárdos jelzáloghitelét.

- Egy ilyen bedőlt hitelt épp az árverési műfajban lehet kitűnően felhasználni, ott ugyanis nem a vételár számít, hanem az eredeti névértéken számolják be a vásárlásba.

- Győrben azonban adódott egy kis probléma, a kormányhivatal megrendelésére készült egy olyan értékbecslés, amely nem illett bele az árverési koncepcióba. El is tüntették.

- A Mészáros Lőrinc, majd Tiborcz István birodalma által bekebelezett mátrai Lifestyle Hotel után itt a másik nagy Quaestor-ingatlan, az ETO-központ sztorija.

Nem fukarkodott a nagy szavakkal Szijjártó Péter az ETO Park egy évtizeddel ezelőtti megnyitóján, a fideszes politikus Közép-Európa legmodernebb sportkomplexumának, sőt a stadionok ékkövének nevezte a győri futball otthonát. A Quaestor-csoport a 2000-es évek elejétől milliárdokat áldozott a beruházásra, egy szállodát és egy bevásárlóközpontot is felépítettek a stadion mellé. A sportba akkoriban még kevesen fektettek ekkora összegeket, az úttörő szerepért a brókercég és a tulajdonos, Tarsoly Csaba sokáig példaképnek számított a kormányoldalon. Az építkezéshez 17 milliárd forintot a kormány bankja, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. hitelezett.

2015-ben azonban nagyot fordult a világ, a Quaestor csődje után eltűntek a kormánypárti barátok, az ETO Park sorsa bizonytalanná vált, a quaestoros sportcégek, az ETO Park Kft. és a Győri ETO FC Labdarúgó Kft. felszámolásba dőltek, a rendőrség pedig a többi nagy értékű ingatlannal együtt a győri komplexumot is bűnügyi zár alá vette.

A történet a vagyon eladásáig jutott, a napokban zárult az árverés, amelyet az állami felszámoló, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. (NRN) hirdetett meg a teljes komplexumra. Két külön csomagot bocsátott licitre: a sportpályára, a hotelre, a bevásárló- és irodaközpontra együttesen 8,2 milliárd forinttal, a 17 hektáros parkolóra és az edzőközpontra pedig 1,85 milliárddal lehetett benevezni. A 2021 utolsó napján elkezdett árverésen mindkét csomagra egyetlen ajánlat érkezett, egy, illetve kilenc perccel a licit megnyitása után, és a jelentkező egyik csomagra sem kínált többet a kikiáltási árnál. Pedig a hatalmas, a városközpont közelében fekvő ingatlanból a komplexumot ismerő szakértő szerint a stadion és a hotel önmagában többet ér a kikiáltási árnál. Úgy fogalmazott, hogy

telekáron hirdették meg a győri Quaestor-birtokot, persze a vevőnek a jelzálogteherrel, a csaknem 20 milliárd forintra hízott követeléssel is számolnia kell. Hacsak nem rendezte el még az árverés előtt.


A licit nyertesének, az új tulajdonosnak a nevét még nem hozták nyilvánosságra, az elektronikus rendszerben az áll, hogy az elővásárlási joggal rendelkezők felkeresésénél tart az ügy. A 24.hu által megszerzett dokumentumok azonban azt bizonyítják, hogy Paár Attila, a West Hungária Bau-csoport (WHB) tulajdonosa nagy erőket vetett be azért, hogy megszerezze a teljes ETO-vagyont. És ehhez állami hátszelet is kapott...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.