2022. január 25., kedd

BÁRMELYIK PILLANATBAN KITÖRHET A HÁBORÚ, AMI MAGYARORSZÁGNAK IS FÁJDALMAS LENNE

PORTFOLIO
Szerző: BEKE KÁROLY
2022.01.25.


Egyre aggasztóbb a helyzet az orosz-ukrán határon, a csapatösszevonások után bármelyik pillanatban invázióba kezdhet Oroszország, úgy tűnik, hogy egyre kisebb az esély a helyzet tárgyalásos rendezésére. Ha kirobban a háború, akkor pedig a gazdaság is megérezheti annak hatásait. Ebből a szempontból kevesebb a veszítenivalója az Egyesült Államoknak, Európa sokkal nehezebb helyzetben lehet.


Nő az esély egy orosz-ukrán konfliktusra

Az elmúlt napokban egyre aggasztóbb hírek érkeznek az orosz-ukrán határról, és ezen a múlt heti külügyminiszteri találkozó sem segített sokat. Persze eleinte a hivatalos diplomáciai nyelvben inkább optimista nyilatkozatok hangzottak el az egyeztetések után, azonban a helyzet romlását jelzi, hogy vasárnap az USA már Ukrajna elhagyását javasolta állampolgárainak, illetve megkezdte a külképviseleteken dolgozó diplomaták családjainak hazautaztatását.

További kockázatot jelez, hogy a New York Times információi szerint Joe Biden amerikai elnök már több ezer katona telepítését mérlegeli Kelet-Európába. Állítólag az amerikai kormányzat a héten dönthet a kérdésben, mindenesetre lehetséges forgatókönyvként ezt is felvázolta a Pentagon az elnök számára. Egy ilyen lépés pedig szinte biztosan tovább súlyosbítaná a helyzetet, hiszen az oroszok a múlt héten éppen azt követelték, hogy az USA tartsa tiszteletben kelet-európai hatalmi ambícióikat.

VAGYIS EGY ILYEN AMERIKAI LÉPÉST NEHÉZ ELKÉPZELNI, HOGY VLAGYIMIR PUTYIN BÉKÜLÉKENY GESZTUSKÉNT ÉRTÉKELNE...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.