2022. január 28., péntek

BÉKEIDŐBEN SOHA NEM HALT MEG EGY ÉV ALATT ANNYI MAGYAR, MINT 2021-BEN

HVG
Szerző: SZTOJCSEV IVÁN
2022.01.28.


Amióta évente vezetik a statisztikát, soha nem volt akkora a halálozások és a születésszám különbsége, mint 2021-ben. A halálesetek száma az évenkénti összeírások kezdete, 1949 óta soha nem volt ennyire magas, a lakosságarányos halálozási számban pedig visszazuhantunk száz évet, az 1920-as évtized szintjére. A születésszám egy kicsit nőtt, a gyerekvállalási kedv pedig szépen javul, de csak annyira, hogy így is megállíthatatlanul csökkenő pályán maradt az ország népessége.


Közzétette a Központi Statisztikai Hivatal a 2021-es egész éves demográfiai adatokat. Azt sejteni lehetett, hogy kimondottan rossz lesz a mutató, sőt, igazán még csak az sem okoz meglepetést, hogy ennyire rossz, mégis súlyos a puszta tény:

amióta vezetik a statisztikákat, soha nem volt még ekkora a természetes fogyás, vagyis a halálozások és a születések különbsége.

Minden idők eddigi legrosszabb adata az egy évvel korábbi, a 2020-as volt, akkor 48 664-gyel többen haltak meg, mint ahányan születtek – ehhez képest a 2021-es szám 63 000 volt.

Így pedig Magyarország lakossága 2022. január 1-jén éjfélkor 9 667 772 fő volt.

Ez az adat minden bizonnyal még rosszabb lesz: mivel a járvány miatt a szokásosnál sokkal lassabban érkeznek be a KSH-hoz a halotti anyakönyvi kivonatok, minden hónap adatközlésekor korrigálják az előző néhány hónap számait, általában több száz, néha ezernél is több korábban elhunyt ember kerül be olyankor a statisztikába. Valószínűleg sokan, akik decemberben haltak meg, csak egy-két hónappal később jelennek meg az adatok között.

72 vagy 121 év legrosszabb adata ez?

...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.