2022. január 28., péntek

BÜROKRATÁK HELYETT MÁR ALGORITMUSOK IS INTÉZHETNÉK AZ EGYSZERŰBB HIVATALI ÜGYEKET, DE MAGYARORSZÁG MÉG NAGYON NEM DUBAJ

QUBIT
Szerző: RADÓ NÓRA
2022.01.28.


Miért érdekli ennyire a magyarokat a mesterséges intelligencia? Tilesch György, a kalifornia PHI Institute elnöke, a Mesterség és Intelligencia című sikerkönyv szerzője szerint a magyar társadalom alapvetően szeret a jövőről ábrándozni, mert a jelen nem annyira rózsaszín. Az ország AI-stratégiájából viszont még hiányoznak a robusztus, gyors akciók.


Tíz emberből átlagosan hat arra számít, hogy a mesterséges intelligencia az elkövetkező 3-5 évben alapjaiban változtatja meg a mindennapjaikat - ezt mutatja egy 19 504 ember, köztük 500 magyar részvételével 28 országban elvégzett online felmérés, amelyet a World Economic Forum felkérésére az Ipsos végzett el és tett közzé január elején. Sőt, átlagosan tízből öt válaszadó szerint már az elmúlt években is ez volt a helyzet.

A felmérés egyértelmű törésvonalat jelez a magasabb és az alacsonyabb jövedelmű országok lakóinak a mesterséges intelligenciához fűződő viszonya között. Míg a feltörekvő országokban, és például Magyarországon is sokkal többen mondják magukról, hogy érdeklődnek az AI iránt, értenek hozzá és pozitív változásokat hozhat az életükbe, a nyugat-európaiak nagyon szkeptikusak. Hogyan alakult így, és mi befolyásolja az AI-ról alkotott képünket? Milyen az etikus AI, és miért érdekli ennyire a magyarokat a mesterséges intelligencia? Erről kérdeztük Tilesch Györgyöt, a kalifornia PHI Institute elnökét, a Mesterség és Intelligencia (eredeti címén BetweenBrains) című könyv szerzőjét, a World Economic Forum napokban megjelent AI-kézikönyvének társszerzőjét és nemzetközi AI-szakértővel beszélgettünk a jelenleg tapasztalható és a közeljövőben várható nemzetközi és magyar csúcstechnológiai trendekről...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.