2022. január 27., csütörtök

EGYRE TÖBBET TUDUNK A VÖLNER-ÜGYRŐL, DE SZAPORODNAK A KÉRDÉSEK IS, PÉLDÁUL ROGÁN ANTAL SZEREPÉRŐL

TELEX
Szerző: ROVÓ ATTILA
2022.01.26.


Tavaly januárban egy korrupt NAV-os lehallgatásával indult el az az ügy, amely szűk egy év alatt brutális és kiterjedt politikai korrupciós botránnyá dagadt. A főszerepben egy kavarógép, többfelé is mozgolódó végrehajtó és egy igazságügyi államtitkár. Az ügyben a jellegéhez képest viszonylag sokat tudunk hivatalosan is, még többet kiszivárgott dokumentumokból, de azért így is rengeteg a homályos pont. Összeszedtük, honnan indult és hol tart most az ügy, és milyen kérdésekre várnánk még a válaszokat. Például Rogán Antaltól.


Egy éve Schadl György egy legálisan, osztalékjövedelemből is százmilliókat kereső végrehajtó, Völner Pál pedig egy keveset szereplő, egyébként szintén jól kereső, szürke államtitkár volt. Nemcsak a közvélemény, hanem a nyomozó hatóságok szemében is. Most, egy évvel később, ők ketten az elmúlt évek legsúlyosabb korrupciós ügyének főszereplői. A botrányukhoz szinte mindennap kiderül valami újabb adalék, és egyfelől már most olyan sokat tudunk róla, hogy nehéz követni, másfelől sok fontos kérdésre azért még várjuk a válaszokat.

Egy NAV-os kis hallal kezdődött, titokban

2021 elején egy korrupt NAV-os középvezetőt kezdett el lehallgatni a Nemzeti Védelmi Szolgálat. Azt gyanították, hogy a NAV-os kenőpénzért cserébe intézi el, hogy bizonyos adóhatósági ügyek ne végződjenek büntetéssel.

A lehallgatások közben derült ki, hogy a beszélgetésekben részt vevő Schadl György végrehajtó, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke még nagyobb halnak tűnik. Ekkor, április elejétől elkezdték őt is lehallgatni, és kiderült, hogy többféle típusú korrupciós ügyben van benne. Az adóhatóságtól az építési hatóságig, felszámolási ügyektől az egyetemi vizsgákig intézett vagy intéztetett „okosba'” dolgokat.

Kiderült a lehallgatott beszélgetésekből az is, hogy Schadl egyik kapcsolata az ilyen ügyintézéseknél Völner Pál igazságügyi államtitkár, aki kenőpénzekért cserébe elintézett dolgokat Schadlnak. Júliusban megfigyelték őket például titokban, ahogy az Igazságügyi Minisztérium előtt vesztegetési pénzt ad át Schadl, majd elmennek ebédelni. A védelmi szolgálat ősszel tett feljelentést az ügyészségen, a Központi Nyomozó Főügyészség pedig nyomozni kezdett...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.