2022. január 11., kedd

HÓDMEZŐVÁSÁRHELYEN KÉT OLYAN POLITIKUS CSAP ÖSSZE, AKI MINISZTERELNÖK AKAR LENNI, MÁRKI-ZAY MÁR MOST, LÁZÁR TÁN CSAK AZ ÉVTIZED VÉGÉN

24.HU
Szerző: NAGY JÓZSEF
2022.01.11.


A Hódmezővásárhelyet és környékét magába foglaló Csongrád-Csanád megyei 4. választókörzetben (korábban: Csongrád megye 6.) a rendszerváltás óta kizárólag jobboldali jelölt nyert országgyűlési mandátumot: 1990-ben a kisgazda Szabó Lajos, aztán kétszer a legendás Rapcsák András, majd zsinórban ötször Lázár János. Most áprilisban ismét Lázár méreti meg magát, ellenfele pedig Vásárhely polgármestere, a hatpárti ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter lesz.


A kormányoldal a nagyágyúit az országos kampányban használja majd, egyéniben nem veti be őket, így a húzónevek a százhat választókerület bármelyikében segíthetik a pártot, miközben nincsenek kitéve az esetleges személyes fiaskónak. Orbán Viktor, Kövér László vagy éppen Semjén Zsolt 1994 óta nem vállalkozik egyéni indulásra, de Gulyás Gergelytől Varga Mihályon át Kocsis Mátéig sorolhatjuk azokat, akik négy éve még egyéni mandátumot szereztek, most viszont megkíméli őket a választókerületi küzdelemtől a pártközpont.

A kivétel: Lázár János.

Aki kvalitásait, teljesítményét és ambícióit illetően is a Fidesz élvonalába tartozik, ám hiába volt éveken át kancelláriaminiszterként Orbán de facto helyettese, a 2018-as háttérbe szorulása óta politikai remeteként várja karrierje jobbra fordulását.

A visszatéréshez pedig nehéz beugró feladat vár rá: egyéni képviselőjelöltként a Hódmezővásárhely központú Csongrád-Csanád megyei 4. választókerületben le kéne győznie a város polgármesterét, az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét, Márki-Zay Péter
t.

Lázár 2006 óta ötször nyert a – 2014-ben a választókerületek számának csökkentése miatt megnövelt méretű – körzetben, de a város, ahol 2002 és 2012 között polgármesterként szolgált, 2018 eleje óta az ellenzék kezén van.

Vegyük sorra a variációkat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.