2022. január 11., kedd

LETAROLTÁK A VEVŐK A VITAMINOS POLCOKAT, REKORDNYERESÉGHEZ JUTTATVA A GYÁRTÓKAT

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2022.01.11.


A koronavírus-járvány kezdete óta sokan abban bíznak, hogy az immunrendszerük erősítésével jobban fel tudnak készülni, nagyobb védettséget tudnak szerezni. Ez gyakori nézet az oltásellenes körökben, de a vakcinát választók közül is gondolhatják úgy sokan, hogy jobb a szokásosnál több vitamint szedni.


A Harvard Egyetem blogján közérthetően összegyűjtötte a Covid és a vitaminok kapcsán a tényeket: nincsen arra vonatkozó bizonyíték, hogy a C- vagy D-vitamin, illetve a cink szedése segítené a vírus elleni védekezést és/vagy a felépülést. A túlzott vitaminfogyasztásnak ráadásul lehetnek mellékhatásai is, így nem érdemes a napi ajánlott mennyiségnél vagy orvos által ajánlottnál többet szedni. (Vannak olyan táplálkozási, emésztési vagy más egészségügyi problémával küzdők, akiknek az orvosok nagyobb mennyiségű vitamin szedését is javasolhatják.)

A fogyasztók elképesztően sok vitaminos reklámmal találkozhatnak, hiszen évek óta a gyógyhatású készítmények gyártói költik a legtöbbet reklámra Magyarországon, az összes hirdetési költés közel negyedét ez teszi ki. De a bőség zavara nem csak látszólagos:

Összesen 22 ezer táplálékkiegészítő van forgalomban Magyarországon, amelyek közül 9170 darab vitamintartalmú.

Négyszáznál is több vállalat árul ilyen termékeket, száznál is többfélét pedig 21 vállalkozás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.