2022. január 28., péntek

MÉG GYORSABBAN TERJED AZ OMIKRON ÚJ VÁLTOZATA, DE NINCS OK AGGODALOMRA

TELEX
Szerző: BOLCSÓ DÁNIEL
2022.01.28.


Az utóbbi hónapok híreit kitöltő, világszerte szélsebesen terjedő omikron a virológusoktól a BA.1 jelölést kapta. Az a különlegessége, hogy szokatlanul sok figyelemre méltó mutációja van, de ez nem jelenti azt, hogy ne változna maga is tovább. Tavaly év végén meg is jelent egy rokona, a BA.2 nevű alvariáns, amely a napokban egyre több figyelmet kap, és mivel egyre inkább terjed a világban, érdemes összefoglalni, mit tudunk róla, mennyire kell aggódni miatta, és miért nem.

Kezdjük egy gyors szolgálati közleménnyel, nehogy belekavarodjunk az elnevezésekbe, és elvesszünk a görög betűk és latin számok között: hivatalosan a B.1.1.529 „az omikron”, és a különféle alvariánsai – jelenleg négyet ismerünk – kaptak egy külön ágat a vírus családfáján. Technikailag tehát egyelőre a BA.2 is omikron, de mivel leginkább a világban jelenleg is domináns, „eredeti” változatra, a BA.1-re gondolunk, amikor az omikront emlegetjük, a cikkben is ez „az omikron”, az épp felfutóban lévő alvariáns pedig marad BA.2.

Ha később bebizonyosodna, hogy nagyobb figyelmet érdemel, lehet, hogy kap majd egy saját, görög betűs nevet is az Egészségügyi Világszervezettől (WHO)...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.