2022. január 28., péntek

EGY NEMZETKÖZI TANULMÁNY SZERINT A KORONAVÍRUS-FERTŐZÉS ÁTMENETILEG CSÖKKENTHETI A FÉRFIAK NEMZŐKÉPESSÉGÉT

TELEX
Szerző: KAISER ORSOLYA
2022.01.28.


Újabb nemzetköz kutatás támasztatja alá, hogy semmilyen érzékelhető negatív változást nem okoz a termékenységben a Covid-19 vakcina felvétele – olvasható a Semmelweis weboldalán megjelent hírben. A kutatás ugyanakkor azt is alátámasztotta, hogy a koronavírus-fertőzés átmenetileg csökkentheti a férfiak nemzőképességét.


Január 18-án a Telexen is megjelent egy cikk arról, hogy az Európai Gyógyszerügynökség közleményt adott ki arról, hogy koronavírus elleni mRNS-vakcinák nem okoznak szövődményeket a várandós anyáknál és a születendő csecsemőknél, az oltóanyagok biztonsággal alkalmazhatók terhesség alatt vagy a közeljövőben gyermeket vállaló nőknél is. Akkor a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinája volt engedélyezett, a többi engedélyezett koronavírus elleni oltóanyag vizsgálata folyamatban van – írták a január 18-ai közleményben.

Január 20-án jelent meg az American Journal of Epidemiology nemzetközi tanulmány, amelyről a Semmelweis Egyetem honlapja is beszámol. A tanulmány szerzői azért vágtak bele a kutatásba, mert nemzetközi tapasztalatok szerint a fogamzóképes korú nők egy része továbbra sem oltatja be magát a koronavírus ellen, mert tartanak a vakcina termékenységre gyakorolt, esetlegesen káros hatásaitól. A kutatás azt vizsgálta, hogy milyen hatással van a koronavírus elleni oltás, illetve maga a koronavírus fertőzés a spontán teherbeeséssel próbálkozó pároknál. A kutatás 2020 decemberétől 2021 novemberéig tartott, 2126 amerikai, illetve kanadai nő részvételével.

A kutatásból kiderül, hogy a koronavírus elleni védőoltás felvétele egyik partner esetében sem okoz érzékelhető változást a termékenységben, vagyis a koronavírus elleni oltás nem rontja a fogamzás esélyeit. Nőknél a covid fertőzés sem rontotta érdemben a termékenységet, a férfiaknál azonban átmeneti csökkenés jelentkezett, amely a vizsgálat szerint maximum pár hónapig tart...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.