2022. január 27., csütörtök

MEGESHET, HOGY MIRE A VAKCINAGYÁRTÓK ELKÉSZÜLNEK A VARIÁNSSPECIFIKUS OLTÁSSAL, EL IS TŰNIK AZ OMIKRON

QUBIT
Szerző: RADÓ NÓRA
2022.01.27.


Kedden csaknem 10 ezer új fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, és a fertőzések túlnyomó többségét az omikron okozza. A Pfizer/BioNTech és a Moderna is dolgozik az új vakcinán, de ahogy az új variáns felbukkant a semmiből, úgy el is tűnhet, ami okafogyottá teheti a speciális oltás kifejlesztését.


Ezekben a hetekben nem csupán Magyarországon, hanem az egész világon hatalmas omikronhullám tapasztalható. Az amerikai Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) modellje szerint, amelyet múlt héten közölt a The Lancet, 2022 január 17. környékén közel 125 millióra kúszott fel az esetszám világszerte, ez pedig több mint tízszerese a delta variáns okozta járványhullám csúcsán, 2021. áprilisában becsültnek. Franciaországban a múlt héten egyetlen nap közel félmillió új esetről számoltak be, Németországban múlt szerdán 24 órán belül több mint százezer fertőzést észleltek, kedden pedig Magyarországon a járvány történetének legmagasabb keddi fertőzöttségi számát jelentette az Operatív Törzs: 9 717 új esetet regisztráltak.

Hans Kluge, a WHO európai igazgatója szerint márciusig az európaiak 60 százalékát fertőzheti meg az omikron, azonban „plauzibilis állítás, hogy a térség jelenleg a járvány végjátéka felé mozdul el”. Kluge úgy vélte, amikor a jelenlegi omikronhullám alábbhagy Európában, néhány hétig, sőt hónapig tartó, globális immunitásra lehet számítani a vakcinák, a fertőzésen átesettek és a fertőzésintenzitás szezonalitásból adódó csökkenése miatt. Hozzátette, hogy a világszervezet egy csendesebb időszakra számít, mielőtt az év végén a COVID-19 újra visszatér - ez azonban Kluge szerint már nem feltétlenül azt jelenti, hogy maga a pandémia kap újra erőre. Tehát van esély rá, hogy elkezdődjön a járvány endémiás szakasza, de még „korai lenne a lazítás”, hiszen bármikor beüthet egy újabb variáns (ez még nem bukkant ugyan fel, de a nemzetközi sajtóban már javában emlegetik a görög ábécé következő betűjét, a pít).

A mostani hullám mindenesetre a variáns rendkívüli fertőzőképessége miatt az eddig alkalmazott járványügyi lépések ismételt átgondolására kényszeríti a szakértőket és a döntéshozókat. Mennyire veszélyes az omikron? Védenek ellene az oltások? Mi a helyzet a negyedik oltással, és érdemes-e kifejleszteni az omikronspecifikus vakcinát?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.