2022. január 25., kedd

MEGHALT SETÉT JENŐ

24.HU
Szerző: MÁZSÁR TAMÁS
2022.01.25.



Keddre virradó éjjel 50 éves korában elhunyt Setét Jenő – írja a Klubrádió. A polgárjogi aktivista halálhíréről beszámolt a Roma Sajtóközpont is.

Setét 1972-ben született, Sárospatakon nőtt fel egy kereskedő családban. Már egészen fiatal korában az akkoriban ébredő roma mozgalomhoz csatlakozott, tinédzserként már a Phralipe roma szervezet aktivistája volt. Fiatal felnőttként került a fővárosba, majd 1995-től, a kezdetektől dolgozott a Roma Polgárjogi Alapítványnál. A Polgárjogi Alapítvány halványulása után más nagyhírű jogvédő szervezetek veszik igénybe szaktudását, mind a TASZ-nál, mind a NEKI-nél jelentős munkát végzett – írja a Roma Sajtóközpont.

2011-ben a legutóbbi népszámlálás idején sokezer aktivista megmozgatásával szervezett kampányt, hogy minél többen valljanak roma identitásukról is. Megteremtette a Roma Büszkeség Napja rendezvényt, hatalmas tömeget sikerült megszerveznie 2020 februárjában a gyöngyöspatai romák és a bírói kar védelmére a parlament elé. Számtalan közéleti vitában is aktívan szerepet vállalat, rendszeresen fellépett minden elnyomott társadalmi csoport érdekében.

"Nehéz örökséget hagy maga után, csupa befejezésre váró feladatot, melyeket teljesíteni nem lesz könnyű, de nem tehetünk le róla"


– ezt Pikó András, Józsefváros polgármestere írta ki nemrég Facebook oldalára...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.