2022. január 27., csütörtök

PONT ÚGY ALAKULT A FORINT ÁRFOLYAMA ÉV VÉGÉN, HOGY JÓ LEGYEN A JEGYBANKNAK

SZABAD EURÓPA
Szerző: WIEDEMANN TAMÁS
2022.01.27.


Furcsa mozgásokat produkált a forint árfolyama: decemberben indokolatlanul nagyot gyengült, majd az új évet dinamikus erősödéssel kezdte. A Magyar Nemzeti Banknak jól jött a gyengülés, mert az év utolsó napján értékelik át a devizatartalékot, és ha gyengébb az árfolyam, mint a bekerülési érték, az bevételt jelenthetett a jegybanknak.


„Nem az a kérdés, hogy miért erősödött a forint árfolyama januárban, hanem az, hogy miért volt ilyen gyenge decemberben”
– mondta a Szabad Európának Kolba Miklós, az ING devizaszakértője.

Valószínűleg jól jött a Magyar Nemzeti Banknak (MNB), hogy december 31-én 369 forintra gyengült a hazai fizetőeszköz az euróval szemben. A jegybank devizatartalékának tavaly 365 forint volt az átlagos bekerülési értéke, és azáltal, hogy az év utolsó napján ennél négy egységgel volt magasabban az árfolyam, az MNB bevételre tehetett szert. (Az MNB devizatartalékát mindig az év utolsó napján értékelik át.) Tavaly év végén óriási összeg, 38,3 milliárd euró volt a devizatartalékban.

Kolba Miklós szerint ez a piaci meglátás erősen dominált abban, hogy a forint gyenge maradt az év végével. Januárban szinte varázsütésre tűnt el a gyenge árfolyam, miután ez a nyomás lekerült a hazai fizetőeszközről. Már az első héten 10 forintot tudott erősödni a hazai fizetőeszköz az euróhoz képest, majd a második héten 16-17 forintos pluszban volt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.