2022. január 27., csütörtök

LAKHATÁSI VÁLSÁG – LESZ-E MEGOLDÁSA?

MÉRCE
Szerző: SEBÁLY BERNADETT
2022.01.27.


A 2018 előtti választási hajrában az ellenzéki pártok civil nyomásra elköteleződtek egy új lakhatási program megvalósítása mellett. Noha a lakhatási mozgalom ma erősebb, mint korábban bármikor, nem egyértelmű, a szervezetek hogyan fogják betartatni az ígéreteket. Mik a kilátások az elmúlt 30 év mozgalmi munkájának fényében?

A megfizethető lakásállomány előteremtése és az ehhez szükséges politikai nyomás

Ma Magyarországon lakhatási válság van – pedig a helyzet valójában nem sokat változott a ‘90-es évek óta. Gyakorlatilag évtizedek óta ugyanazokat a problémákat görgetjük magunk előtt – nincs kiterjedt szociális bérlakásszektor vagy más, széles körben hozzáférhető megfizethető lakhatási alternatíva. Még a lakhatási szegénységben élők száma is nagyságrendileg változatlan, vagyis 2-3 millió fő. De van remény! Ha áttekintjük a lakhatással foglalkozó szervezetek elmúlt 30 éves munkáját, akkor azt látjuk, hogy

ez a szervezeti hálózat – a mozgalom – ma erősebb, mint korábban bármikor. Ennek ellenére nem egyértelmű, hogyan fogja felmutatni a megfizethető lakásállomány előteremtéséhez szükséges politikai nyomást.

Mire tanít minket a múlt, amivel magabiztosabban alakítható a jövő? Erről szól a Habitat for Humanity éves jelentésének az a fejezete, amelyben a lakhatási mozgalom elmúlt három évtizedes teljesítményét elemzem. Az itt közölt cikkben a legfontosabb tanulságokat veszem sorra.

A „Lakni kell!” A magyar lakhatási mozgalom elmúlt 30 éve – alulnézetből című tanulmány célja, hogy a mozgalmi hagyomány feldolgozásával segítse a jelenleg aktív szervezetek önreflexiós képességét, eredményességét és lehetséges együttműködéseit. Az elmúlt 30 év történetét négy korszakra osztja, a mozgalmat a szakpolitikák tükrében mutatja be, levonva a korszakokban rejlő tanulságokat. A középpontban a hátrányos helyzetű embereket képviselő szervezetek állnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.