2022. január 29., szombat

SZABAD SZEMMEL: AMERIKA-ELLENES PROPAGANDÁVAL VÁDOLJÁK TUCKER CARLSONT, ORBÁN VIKTOR NAGY RAJONGÓJÁT - a népszava nemzetközi lapszemléje

NÉPSZAVA
Szerző: ÁGOSTON ZOLTÁN
2022.01.29.


Deutsche Welle


A TASZ közreműködésével hat magyar újságíró pert indít a kormány ellen, miután a bizonyítékok szerint lehallgatták őket az izraeli kémprogrammal. Ilyen megfigyelésről az EU-tagországok közül Magyarországon kívül csak a lengyeleknél tudni. Azért kerültek a hatalom célkeresztjébe, mert kutatásaik, illetve politikai tevékenységük folytán kényelmetlennek, illetve veszélyesnek bizonyultak, jóllehet a Pegasust elvileg csak terroristák és nehézsúlyú bűnözők ellen lehetett volna bevetni.

Ehhez képest összesen 300 emberről, így civil aktivistákról, vállalkozókról, sőt egy korábbi miniszterről is bebizonyosodott, hogy meghackelték a telefonját. A TASZ nevében Remport Ádám azt mondja, ki akarják deríteni, milyen információkat szereztek az érintettekről a titkosszolgálatok. Továbbá szeretnék elérni, hogy ne lehessen visszaélni a joggal és hatékonyabb legyen a nemzetbiztonsági szolgálat felügyelete.

A történetnek van egy izraeli szála is, mert egy ottani jogász a szoftver gyártóját, illetve program eladását felügyelő védelmi tárcát kívánja beperelni, mert a magyar állam a demokratikus normákat sértő intézkedései ellenére megvehette a kémprogramot. Nemigen kétséges, hogy az adásvételt Orbán Viktor m agyar és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök 2017-ben Budapesten ütötte nyélbe.

Merthogy van egy közös ellenségük Soros György, aki a civil társadalmat támogatja vagyonából. A már említett izraeli jogász úgy látja, hogy országa súlyos árat fizetett a magyar politikustól kapott támogatásért cserében, mert Tel-Aviv fedezte a hivatalos magyar antiszemitizmust. A Pegasust az izraeli diplomácia eszközként használja.

Az persze nem vitás, hogy az eljárás évekig eltarthat, Remport Ádám azonban rámutat, hogy készek akár a strasbourgi emberi jogi bíróságig is elmenni, annak ítélete egész Európa számára irányadó volna.

The Guardian

Példaként szolgálhat az összes érintett számára, hogy magyar újságírók bírósághoz akarnak fordulni az állam, illetve a gyártó NSO ellen a Pegasus-ügy miatt. A lap idézi Remport Ádámot, aki szerint elfogadhatatlan, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatokat az elnyomás eszközéül használják, és ne a polgárok védelmére. Azt szeretnék, ha feketén-fehéren bebizonyosodna, hogy ügyfeleiket valóban megfigyelték, illetve tudni akarják, hogy milyen információkat gyűjtöttek róluk.

A szakértő elismerte, hogy a korábbi hasonló esetek tanúsága szerint a bíróságok az ilyen ügyekben általában a hatalom oldalára állnak, de jó volna, ha a perből segítene mindazoknak, akik más országokban lettek törvénytelen lehallgatás áldozatai. Izraelben pedig azt is el kívánják érni, hogy vonják felelősségre azokat, akik engedélyezték a magyar üzletet. Eitay Mack izraeli ügyvéd szerint az illetékeseknek illett volna tudniuk, hogy a magyar vezetés előszeretettel hadakozik a sajtó ellen, és hogy a helyzet egyre csak romlik.

Süddeutsche Zeitung

A TASZ rá kívánja kényszeríteni a magyar kormányt, hogy az adjon felvilágosítást a Pegasus-ügyben, ha másként nem megy a bíróság bevonásával. Magyarország az Európai Unió tagja, a lehallgatottak hosszú listáján mégis nem csupán bűnözők, hanem újságírók mellett politikusok, jogászok, üzletemberek is vannak, sőt, Áder egyik testőre is érintett.

Kapronczay Stefánia, a TASZ vezetője azt közölte, hogy vizsgálatot akarnak a hatóságok részéről, annál is inkább, mert a hatalom évek óta külföldi ügynököknek, sőt, nemzetbiztonsági veszélynek titulálja a bírálókat. Közben az izraeli gyártó hírek szerint felmondta a megállapodást a magyar féllel.

Washington Post

A Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF) úgy reagált Tucker Carlson legújabb dokumentum összeállítására, amely Magyarország kontra Soros: harc a civilizációért címen fut, hogy a film agyondicséri az autokrata Orbán Viktort, ami valójában Amerika-ellenes propagandát jelent. A nyilatkozat felhívja a figyelmet, hogy Carlsonnak ez már a sokadik provokatív húzása, a Fox News pedig a nevét adja ahhoz, hogy csatornáján dicsőítsék naiv módon a magyar politikust.

A tévétársaság a kormányfő oldalára áll az évek óta tartó ellenségeskedésben, miután jobboldali, bevándorlás-ellenes Orbán azt állítja, hogy Soros beleavatkozik a magyar politikába. A politikus megdöbbentette az európai partnereket, mivel 2010 óta korlátozza a sajtószabadságot, újraírta a választási törvényt és saját céljainak megfelelően alakítja át az igazságszolgáltatást. Ennek ellenére a republikánus exelnöktől, Donald Trumptól mégis méltatást kapott.

Carlson azt állítja, hogy Soros egyfajta háborút vív a Nyugat ellen és szövetkezik az EU-val a magyar demokrácia megdöntésére, meg hogy a Nyílt Társadalom Alapítványokon keresztül igyekszik felszámolni a nemzeti határokat, elűzni demokratikusan megválasztott vezetőket, és helyükre a saját ideológiáját képviselő bábokat próbál ültetni.

A szervezet második számú számú vezetője most azt közölte, hogy az OSF több mint 30 éve segíti az eleven és befogadó demokráciákat. Olyan rendszereket karol fel, amelyekben a kormányok elszámoltathatóak a nép által. A jelek szerint azonban Carlsonnak inkább a tekintélyuralom, a média és a bíróságok foglyul ejtése, az urambátyám korrupció és az elcsalt választás felel meg. Laura Silber hozzáteszi: az külön aggasztó, hogy a Fox News Kína és Oroszország szoros szövetségese mellé áll Közép-Európában.

A Nyílt Társadalom Alapítványok amerikai szervezetének igazgatója, a korábbi virginiai törvényhozó, Tom Perriello azt mondta, régi antiszemita közhelyekre és összeesküvés elméletekre épülnek a vádak az OSF ellen. Ám ők folytatják a küzdelmet azokért, akik nem tudják hallatni a hangjukat – szemben az olyanokkal, akik dezinformációja minden este milliókhoz jut el.

Frankfurter Rundschau


A Tucker Carlson-féle politikai showműsor olyan a Fox Newson, mintha a Kreml propagandistái készítenék. Hétköznap esténként 8-kor kezdődő egy órás programot nyugodtan összeállíthatták volna a Russia Today stúdióiban is. Ám 3,2 millió nézővel nem akad párja az USA-ban. A műsorvezető alighanem a Kreml legjobb agitátora a tengerentúlon, ha valaki odakapcsol, rázúdulnak a kisebbségellenes előítéletek, a nacionalista kitételek, a demagóg torzítások és az őrült összeesküvés elméletek. Viszont mindez nagyon is bejön Trump követőinél.

Carlson nem titkolja, hogy az ukrán válságban Putyinnal rokonszenvezik. És ez így megy minden áldott este, noha a lakosság 54 százaléka kemény fellépést sürget az orosz elnök ellen. A Fox News politikai show-ja mégis népszerű.

Washington Post

Vlagyimir Putyin rengeteg akadályba ütközik, miközben próbálja rákényszeríteni akaratát Ukrajnára és a Nyugatra, bár hogy lesz-e a háború, azt csakis ő tudhatja – írja elemzésében Fareed Zakaria, a neves külpolitikai szakértő. Úgy véli, hogy a Biden-kormányzat idáig jól reagált a fenyegetésre, mert keménységet mutatott, ugyanakkor nyitva hagyta a diplomácia megoldás csatornáját.

Fontos azonban látni, hogy amikor Oroszország 2014-ben elfoglalta a Krímet, elvesztette Ukrajnát, és ezt csak fokozta a Donyeck-medencében kirobbantott nyílt válság. Felgerjesztette ugyanis az ukrán nacionalizmust, illetve a Moszkva-ellenes érzelmeket, zaz nem sikerült destabilizálnia és meggyengítenie a szomszéd országot. De felsült akkor is, amikor igyekezett megosztani a Nyugatot és a NATO-t. Éppen az ellenkezője következett be.

Németországban viszont nagy sikert ért el, mert az új koalíció nem hajlandó fegyvereket adni Kijevnek, ellenzi a kemény szankciókat és meg akarja menteni az Északi Áramlat 2 gázvezetéket. Mindez abból fakad, hogy Berlin az Ostpolitik folyományaként különleges kapcsolatokra törekszik a Kremllel.

Ám Putyin nem nyer a háborúval, ha életbe léptetik ellene a súlyos megtorló intézkedéseket, mert az olaj- és földgázvásárlások korlátozása feldúlja az orosz gazdaságot. Ebből persze nem következik, hogy elmarad az offenzíva. Ugyanakkor Ukrajna aligha lesz egyhamar a NATO tagja, miután a német és a magyar vezetés élesen ellenzi a felvételt, az USA azonban nem zárhatja ki egyszer és mindenkorra a csatlakozást. A két pont között vagy egy szűk ösvény, amely teret nyit a diplomáciának, éspedig annak a háborúnak az elhárítására, amely sok évre elszívná mindkét fél energiáit.

Euractiv

A cseh Európa-ügyi miniszter bejelentette, hogy országa az EU következő soros elnökeként a jogállam mellett a sajtószabadságra kívánja helyezni a hangsúlyt, így főként arra, hogy mi van ez ügyben Magyarországon és Lengyelországban. Mikuláš Bek szerint a két országban egyre aggasztóbb a média függetlenségének és sokszínűségének a helyzete. Mint mondta, nincs szó azonban arról, hogy a prágai vezetés a 2022 második félévében ki akarná oktatni a két kormányt demokráciából.

A Euractiv hozzáteszi, hogy a Riporterek Határok Nélkül (RSF) tavaly az uniós politikusok közül elsőként a sajtószabadság ellenségévé nyilvánította Orbán Viktort. Azzal vádolják a kormányfőt, hogy az a koronavírus-járványra hivatkozva még jobban szűkíti az újságírók számára az információszerzés lehetőségeit és akadályozza a szerkesztőségek munkáját. A szervezet egyik munkatársa szerint a magyar példa követésre ösztönzi Lengyelországot és Szlovéniát is.

Pavol Szalai szerint itt az idő, hogy cselekedjen az Európai Bizottság, miután az azt ígéri, hogy az idén elfogadja a médiaszabadság-törvényt, amely egységesíti a sajtóra vonatkozó szabályokat az Európai Unión belül, beleértve, hogy elrendeli a tényleges tulajdonviszonyok feltárását. Továbbra meg kívánja akadályozni, hogy egyes hatalmak perek sokaságával fojtsák bele a szót újságírókba és civilekbe.

Yahoo

A Nyugat diplomáciai bojkottja miatt alighanem az orosz elnök lesz a díszvendég a jövő pénteken a pekingi olimpia megnyitóján, de rajta kívül más autokráciák is szép számmal képviseltetik magukat. A kínai Külügyminisztérium most tette közzé a listát, de az korántsem teljes, így nem tudni, hogy Magyarország küld-e bárkit is a ceremóniára. Európából Lengyelország, Szerbia, továbbá Luxemburg és Monaco igazolta vissza a meghívást.

Mellesleg ha Vkagyimir Putyin a kínai elnök, Xi Jinping személyes vendégeként ott lesz az ünnepségen, az azért pikáns, mert az államilag szervezett orosz doppingprogram miatt Oroszország saját néven nem vesz részt a játékokon. Mint emlékezetes, Joe Biden az ujgur népirtás Hongkong, Tajvan és más jogsértések miatt hirdetett politikai bojkottot az olimpia nyitóeseménye ellen.

Viszont ott lesz vagy 12 olyan ország, köztük közép-ázsiai országok, a Magyarországot is a soraiban tudó Türk Államok Szövetségének a tagjai, amelyek a Freedom House szerint egyáltalán nem szabadok, népük a politikai elnyomása alatt él.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.