2022. január 25., kedd

SZÁZMILLIÁRDOS VESZTESÉGRE FIGYELMEZTET MATOLCSY GYÖRGY

NÉPSZAVA
Szerző: PAPP ZSOLT
2022.01.25.


A megugró infláció és az emelkedő kamatok miatt több száz milliárdos deficit keletkezhet a jegybanknál a következő években.


A sikeres válságkezelés jegybanki költségei, valamint a megugró infláció miatt emelkedő jegybanki kamatok együtt veszteségbe fordítják a jegybank korábbi nyereségét, ami évi több százmilliárd forinttal is növelheti a költségvetés kiadásait – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzetben megjelent publicisztikájában Matolcsy György. Az MNB elnöke szerint véget ért az a kényelmes helyzet, hogy az MNB által végrehajtott alapkamat-csökkentések révén a költségvetés évente sok százmilliárd forint kamatkiadást takarított meg. A költségvetés arra sem számíthat, hogy az elmúlt két évben összesen több mint 11 ezer milliárd forintos jegybanki „pénzpumpa” megismétlődik, amiből több ezermilliárd adó- és állampapír-piaci többletbevételre tett szert. A visszaemelkedő kamatkiadások és a több százmilliárdos jegybanki veszteségtérítés miatt az államnak új bevételi forrást kell találnia a 2019-hez képest akár 1000 milliárdos nagyságrendben keletkező új „lyuk” betömésére – írta az MNB elnöke.

Az elmúlt években a gyengülő forint és az alacsony kamatok révén mintegy ezer milliárd forintnyi nyeresége keletkezett a Magyar Nemzeti Banknak, amit jelentős részben befizettet a költségvetésnek, ám több száz milliárd forintot kiszervezett a saját alapítványaiban és a mögötte álló céghálóba. Az államháztartásnak nem része a MNB, ám egyfajta szimbiózisban, sok szálon összekötve működnek, és mivel mind a két entitás a magyar állam része, így végső soron pénzügyileg is függenek egymástól. Egy jegybanknak (elvileg) nincsenek és nem is lehetnek profitcéljai, a feladata ugyanis az infláció elleni fellépés, függetlenül ennek költségeitől. Ha emiatt a MNB mérlege veszteségbe fordul, akkor a költségvetés feltőkésíti a bankot. A kölcsönös függés jegyében viszont, ha nyeresége keletkezik a jegybanknak, akkor azt vagy tartalékba helyezi a jövőbeni veszteségek fedésére, vagy befizeti a költségvetésbe, számítva arra, hogy ha fordul a kocka, akkor a költségvetés jót áll az MNB veszteségeiért...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.