2022. január 5., szerda

TELJES LUTRI, A FIDESZ VAGY AZ ELLENZÉK GYŰRI LE A MÁSIKAT A BALATON PARTJÁN

24.HU
Szerző: MOLNÁR ZOLTÁN
2022.01.05.


Hamisítatlan csatatérkörzet a Veszprém megyei hármas, azaz a tapolcai-ajkai választókerület. Találni itt szoci iparvárost, jobbikos fellegvárat és fideszes bástyát is, de a körzet zömét falvak adják. A bazaltbányák, badacsonyi présházas dűlők és balatoni víkendházak között nagy politikai csatározások mennek, a körzet az utóbbi években ide-oda pattogott az ellenzék és a Fidesz-KDNP között. 2022-ben a kormányoldal a Fideszen belüli viszonyokat is kritizáló 
Navracsics Tibor reaktiválásától reméli a sikert, az ellenoldal a Jobbik jelöltjére teszi a téteket. Az eseményeket áprilisig testközelből követjük végig.

Déli felét a Balaton nyaldossa, itt terül el a Marcal forrásvidéke, ehelyütt szelídülnek a Bakony ormai tanúhegyekkel megszórt lapállyá, itt ad találkozót egymásnak a bauxitporos ajkai ipar és a szigligeti nyaralóidill. A Veszprém megyei 3-as egyéni választókerületben festői, folklórban dúskáló aprófalvak ugyanúgy megtalálhatók, mint üdülőtelepek, borvidékek, kövér erdők és modern ipari tájak. Földrajzilag és gazdaságilag is értékes és változatos vidék ez, ahogy (vagy talán emiatt) politikailag is. Mint szinte minden körzet, ami nem nagyvárosias vagy elővárosi jellegű, ez is a kormánypártok dominálta falvakra épül, kevéssé urbanizált, és a maréknyi város is megoszlik, hogy az évekkel ezelőtt macskás-néppárti irányba mozdult Jobbik vagy az apránként önmagát kicsináló MSZP fellegvára-e.

Nem véletlen tehát, hogy a 2022-ben újra elinduló, a választási kampányt néhány izgalmas körzetben áprilisig végigkövető Csatatér-sorozatunkba a tapolcai-ajkai választókerületet is kiválasztottuk.

Dombok, hegyek, síkok, szántók, mocsarak, üzemek


A körzetben hatvan település található, nagy többségük község. Nyugatról a vasi és zalai megyehatárnál ér véget, keleten még Nagyvázsony is idetartozik, ahogy a Művészetek Völgye összes települése, de ezektől délre már a füredi körzet terpeszkedik. A körzethatár kettészeli a felkapott Káli-medencét, a Balaton-partot pedig Révfülöptől Balatonedericsig uralja olyan ismert üdülőhelyekkel, mint Szigliget és Badacsonytomaj. Északon Ajka türemkedik ki belőle...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.