2022. január 3., hétfő

TÓTH ZOLTÁN: AZ ÉLENJÁRÓ PÁRTBAN ELŐVETTÉK A TELEFONKÖNYVET, ÉS KIMÁSOLTÁK A NEVEKET 2. RÉSZ

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.01.03.


Tóth Zoltán: választási csalások voltak, vannak, lesznek, a mértékük a kérdés 1. rész

Míg a választási csalásokról szóló cikk első részében azok fajtáját és történetét ismerhették meg, most Tóth Zoltán választási szakértővel arról beszélgettünk, mi történt ezen a téren 1990 óta. Például miért változtatta meg a Fidesz a 2012-ben elfogadott választási törvényt már 300-szor, és, hogy az ellenzéknek győznie kell ahhoz, hogy a „lejt a pálya” választási törvényét meg tudja változtatniA választási csalások területén milyen változást hozott 1990?

Az 1990-es választásokon egyetlen óriási visszaélés történt. A Nemzeti Kerekasztalon az eredeti szakmai törvényjavaslatban az szerepelt, hogy az úgynevezett jelöltállító szelvényekre rá kell írni mindenkinek a személyi számát, hogy a leadott jelöltajánló szelvények hamisítatlanságát ellenőrizni lehessen. Főleg az SZDSZ közbenjárásával, azonban ezt kiszavazták a törvényből. Ebből az következett, hogy a jelölőszelvényre azt kellett ráírni: mi a jelöltnek a neve, mi a pártja, és egy saját kezű aláírás kellett. Ezért mindegyik élenjáró párt elővette a telefonkönyvet, és kimásolták belőle a neveket, ráírták amiket még kellett, és mivel nem volt mit ellenőrizni, természetesen mindenki villámgyorsan összegyűjtötte a szükséges 750 ajánlószelvényt. Nem jogilag csaltak, mert eleget tettek a törvénynek. Az pedig nem mondta ki, hogy nem szabad kimásolni az adatokat a telefonkönyvből.

A választási csalások is fejlődtek?

Utána egyre korszerűbb választási csalási módszerek jöttek. Ilyen volt például a láncszavazás feltalálása. Ezt először a Fidesz alkalmazta, Hódmezővásárhelyen. Egy azzal megbízott választópolgár bement a fülkébe szavazni, de a választólapját nem dobta be az urnába, hanem kitöltetlenül kivitte, és akkor kapott érte pénzt a Fidesznél. Ott az üres választólapot kitöltötték, és már úgy kellett bevinnie egy másik embernek a szavazókörbe. Ott a kitöltött lapot bedobta az urnába, de az üreset – amit ő kapott – megint elvitte magával. Ez egy politikai újítás volt, hogy íme, így is lehet választást csalni. Ezután következett a „ha közmunkás vagy, fényképezd le a szavazólapodat, mutasd be, és akkor meghosszabbítjuk a szerződésedet” korszak. Nagyon furmányos a választási csalások rendszere...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.