2022. január 19., szerda

TRUTTYFŐZELÉK, ÉHES GYEREKEK: MIÉRT ILYEN ROSSZ AZ ISKOLAI MENZA?

TELEX
Szerző: MUNK VERONIKA
2022.01.19.


Cikksorozatot indít a Telex, ahol a következő hetekben feltárjuk a truttyfőzelék, a mosogatólé-leves, a pompás csokis piskóta, a mócsingos husikák és az ízletes(?) májkrémes kenyerek világát, azaz az általános iskolai menzák terepét. Középpontban a kérdés: miért nem jobb az iskolai menza? A sorozat legelső darabjában keressük a jelenlegi iskolai menzák pozitív és negatív történeteit! Küldje el nekünk, ha különösen klassz vagy különösen rémes tapasztalata van, vagy ha egyszerűen valami figyelemreméltó dolog történt a gyerekével az iskolai menzán.


Nyilván van egy egészen egyszerű válasz arra, hogy miért nem igazán jó a kaja az iskolai menzán. Azért nem jó, mert abból az összegből, amiből az ételt szolgáltató üzemeknek ki kell jönniük, nem könnyű csodákat alkotni. Az én gyerekeim iskolájában egy egész napi, háromszori étkezés díja a szülőknek 676 forint. Ebből 105 forint a tízórai, 474 forint az ebéd és 97 forint az uzsonna – ez utóbbi rendszerint egy szelet valamivel megkent kenyeret jelent.

És persze hatalmas ízlés- és elkényeztetésbeli eltérés van a gyerekek között, mert ott vannak a büdöskölkök például, akiknek semmi se jó, még a jó se jó. Aztán ott kanalaznak boldogan a másik véglet képviselői, akik még a vasszöget is. Ugyanakkor ezen semmit sem változtat, hogy az anyagi mozgástér rendkívül kevéssé rugalmas, talán nem véletlen, hogy a sok szülőnek és gyereknek nincsenek igazán jó tapasztalatai a sulis menzán felkínált étellel.

Cikksorozatunkban a következő hetekben rendszerszintű problémaként kezeljük az iskolai menzás fogásokat, körüljárjuk az állami oktatási intézményekben fogyasztott ételt. Azon belül is, elsősorban a 6–12 éves korosztály étkeztetését vizsgáljuk gasztronómiai, politikai szakértőkkel, dietetikusokkal, pszichológusokkal és táplálkozástudományi kutatókkal...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.