2022. január 20., csütörtök

VÁLASZOLNIA KELL A KORMÁNYNAK A KÖZOKTATÁS ELHANYAGOLT ÁLLAPOTÁRA

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.01.20.


Furcsa intézkedéseket hoz a koronavírus-járvány kezelése az oktatásban. Egy szülő olyan értesítést kapott, miszerint „a megnövekedett esetszámok miatti káosz okán az ÁNTSZ újabb feladatot osztott le az iskoláknak. Igazgató asszony maga köteles böngészni az EESZT-t és az ott megjelenő pozitív teszteredményeket jelenteni.” Totyik Tamás, a PSZ alelnöke ugyan nem látta azt a jogszabályt, amelyik ezt a kérdést szabályozza, de ettől függetlenül aggályosnak tartja, hogy nyilvánosság előtt nem beszéltek az EESZT-hez való hozzáférésről. A TASZ jogásza, Takács Ádám szerint súlyosan jogellenes, hogy az igazgatók hozzáférhessenek egyes diákok vagy munkavállalók EESZT-jéhez.


Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint egyes intézményekben megerősítették, másokban tagadták: a „megnövekedett esetszámok miatti káoszra” hivatkozva, az intézményvezetők értesítést kaptak a területi kormányhivataltól, amelyben arra utasították őket, hogy folyamatosan figyeljék az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) a diákok pozitív koronavírus-teszteredményeit. Az egyik szülő a következő elektronikus levelet kapta az intézmény vezetésétől: „A megnövekedett esetszámok miatti káosz okán az ÁNTSZ újabb feladatot osztott le az iskoláknak. Igazgató asszony maga köteles böngészni az EESZT-t és az ott megjelenő pozitív teszteredményeket jelenteni. Még akkor is, ha csak háziorvos általi GYORSTESZT (eddig csak PCR alapján indítottak karantént és kontakt-kutatást – és az sem az iskola feladata volt).”

A Pedagógusok Szakszervezetének az a gyanúja, hogy ez a kormányhivataloktól függő dolog lehet. S, hogy mi értelme van? Az alelnök szerint feltehetően az, hogy a covidos szülő a gyereket – függetlenül attól, hogy tesztelték-e vagy sem – beküldi az iskolába. Hozzátette, ez nem általános. Egy-két ilyen esetről a szakszervezet is hallott, de úgy látszik, egyes helyeken most ebből nagyobb ügyet akarnak csinálni, és így próbálják megakadályozni a járvány terjedését...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.