2022. február 7., hétfő

A FAVIPIRAVIR HATÁSOSSÁGA MEGKÉRDŐJELEZHETŐ. MAGYARORSZÁGON MÉGIS FELJELENTETTÉK, AKI MEGKÉRDŐJELEZTE

TELEX
Szerző: BOLCSÓ DÁNIEL
2022.02.07.


- Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) büntetőfeljelentést tett a favipiravir hatásosságát megkérdőjelező újságcikkek miatt. Azt egyelőre nem árulták el, hogy pontosan mivel és mi a bajuk. Azt sem közölték, hogy mi alapján tartják vitán felül állónak az itthon széles körben használt gyógyszert. Az a kevés, amit elmondtak erről, nem túl meggyőző.

- A tudományos eredmények ellentmondásosak a favipiravirról, és máig nincs igazán erős bizonyíték arra, hogy bevált a Covid-19 elleni bevetése. De az ellenkezője sem jelenthető ki egyértelműen. A hatásosság ugyanis nem egy semmiben lebegő, abszolút fogalom: egy gyógyszer haszna nagyban függ attól, mikor, hogyan és mi helyett vetik be.

- A favipiravir hazai fejlesztésének vezetője szerint megfelelően alkalmazva lehet haszna a gyógyszernek, de mára elérhetők nála sokkal jobb alternatívák is, inkább ezek felé kéne elmozdulni. Ez már el is kezdődött.

- Ami viszont biztos: a rendőrségi feljelentés nem lehet megoldás egy tudományos vitára. Az OGYÉI lépését a tudományos világ felháborodással és értetlenkedve fogadta.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet hétfőn bejelentette, hogy rémhírterjesztés miatt feljelentést tesz több újságcikk miatt, amelyek a favipiravir Covid-19 elleni hatásosságát kérdőjelezik meg. Az OGYÉI szerint ezek a cikkek akadályozhatják a járvány elleni védekezés sikerét azzal, hogy megrendítik a bizalmat a gyógyszerekben. A lépés nagy visszhangot váltott ki, mert példátlan, hogy egy állami testület büntetőfeljelentéssel reagáljon elismert tudósok nyilatkozataira...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.