2022. február 25., péntek

A HÁBORÚ MINT KAMPÁNYELEM

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.02.25.


„Nem fogjuk engedni, hogy Magyarországot bárki belesodorja ebbe a háborúba.” – üzente a kedves vezető ma hajnalban az ő népének, holott már akkor benne volt szügyig, amikor egy nappal ezelőtt Orbán országos cimborája, Putyin bejelentette, hogy megindítja a hadi gépezetet „nácítlanítani” Ukrajnát. Milyen érdekes ok és indok az aljas szándékok leplezésére, de az agresszoroknak mindig ki kell találni valamit, német rádióadó lengyel megtámadását, Kassa bombázását, vagy azt, hogy egy őrült lelőtte Ferenc Ferdinándot. A képlet mindig ugyanaz, a végkimenetel is, aminek az esszenciája a mérhetetlen szenvedés.

Ha jól emlékszünk, pár hete Orbán azért ült Moszkvában a hosszú asztal végén, hogy békemissziót teljesítsen. Legalábbis így adta elő hazatérvén a látogatásról, ahol Putyin őt voltaképpen megalázta, a békemisszió tehát sikertelen volt, ha volt ilyen egyáltalán – nem –, de az a látogatás is bebizonyította, milyen egészen apró porszem a világszínpadon a mi kedves vezetőnk. És azt is, hogy Magyarország az Unió nélkül voltaképp nem létezik, mint ahogyan Oroszország nélkül sem, csak viszonyrendszerekben értelmezhető, vonzódásokban és irányokban, amit köznyelvre úgy fordíthatnánk le, hogy kihez csapódik a bolhafing, ami mi vagyunk.

Amikor Putyin tegnap hajnalban bejelentette Ukrajna lerohanását, a fentiekből következően Orbán tizenkét éves külpolitikája vált semmissé egy szempillantás alatt. Onnantól fogva értelmetlen és értelmezhetetlen a „keleti nyitás”, mert a XXI. századi világ cezúrához érkezett, és abban a pillanatban kellett eldönteni, hogy Magyarország hová tartozik, a barbárok vagy a kultúrnépek közé, és itt nem az orosz népről beszélünk, hanem a vezetőjéről, aki valami régi korokba indul vissza az országával. Viszont mégis – vagy épp ezért – mint említettük, Orbán cimborája. Legalábbis így szerette volna beállítani eddig a mi egyetlenünk.

Nem csoda, hogy az agresszió után nem jutott szóhoz a kedves vezető, Putyin háborúja ugyanis az ő céljait és eddigi életét kérdőjelezte meg, mert ott és akkor ki kellett mondani, kihez csatlakozik és melyik oldalra áll. Nem lett egyértelműen kimondva, a „nemzetbiztonsági operatív törzs” ülése után kora délután is csak annyit bírt kinyögni: „Nem tudjuk elfogadni a baloldalnak azon javaslatait sem, amelyek veszélyeztetik Magyarország energia- és gázellátását, és veszélybe sodornák a családok rezsicsökkentését.” Ezt akkor, amikor a baloldalnak semmi más jogos vágya nem volt, mint, hogy kultúrnéphez illően ítélje el Putyint és a háborúját...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.