2022. február 1., kedd

A KORRUPCIÓBAN NINCS SEMMI KERESZTÉNYI - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.02.01.


Márki-Zay Péter konzervativizmusa és keresztény hite vonzó lehet azoknak a kiábrándult Fidesz-szavazóknak, akik úgy érzik, nem tudják támogatni a baloldali pártokat. Kárpáti János lapszemléje.

Márki-Zay Péter konzervativizmusa és keresztény hite vonzó lehet azoknak a kiábrándult Fidesz-szavazóknak, akik úgy érzik, nem tudják támogatni a baloldali pártokat - írja a Church Times című, vallási kérdésekkel elsősorban anglikán szemszögből foglalkozó londoni lap. A szerző, a Budapesten és Cambridge-ben élő Alexander Faludy, aki interjút is készített az Egységben Magyarországért közös miniszterelnök-jelöltjével, úgy véli: Márki-Zay kihívást jelent Orbán Viktornak, megkérdőjelezi, hogy mennyire autentikus a mostani kormányfő azon állítása, hogy ő a keresztény Magyarországot védelmezi a muzulmán migránsokkal és az LMBT-aktivistákkal szemben. Ez utóbbi szempont - írja - csak nemrég került a kormányoldal láthatárán belülre: tavaly augusztus óta számít jogellenesnek, ha a homoszexualitást úgymond népszerűsítő irodalmat közszemlére tesznek templomoktól 200 méteres távolságon belül. Az április 3-ikai parlamenti választással együtt a kormány által kezdeményezett népszavazást is terveznek LMBT-témában - teszi hozzá.

MZP nézetei ugyanakkor - folytatódik a cikk - elhatárolják őt a szekuláris, baloldali liberális ellenzéktől is. Egy tavaly októberi kampányrendezvényen arról igyekezett meggyőzni partnereit, hogy vele nem lesz nehéz együttműködni, hiszen maga Jézus is eléggé baloldali volt. Politikai platformja szerint a szabadpiaci gazdaság és a minél kevesebb szabályozás híve, ugyanakkor elkötelezett az erős szociális jóléti háló mellettTámogatásáról biztosította az azonos neműek házaságát polgári jogi, de nem egyházjogi értelemben.

Alexander Faludy szerint a nyugati liberálisok megütközhetnek azon, hogy Márki-Zay az erőskezű szabályozás híve a bevándorlást illetően. Támogatja a déli határon 2015-ben a zömmel muzulmán migránsok távoltartása érdekében emelt kerítést.

”Meg kell őrizni Európa keresztény identitását a lakosságot illetően, ugyanakkor együttérzést is kell mutatnunk egyének iránt, és elfogadhatatlan, ahogy a Fidesz démonizálja a migránsokat” - idézi a Church Times cikkírója a miniszterelnök-jelölt szavait.

A szerző kitér arra, hogy MZP úgy látja, saját nézetei egyfelől Ferenc pápa, másfelől Henri Boulard neves egyiptomi jezsuita hatását tükrözik. Előbbi arra szólította fel az európaiakat, hogy üdvözöljék a migránsokat, utóbbi viszont támogatta Orbán hozzáállását a migrációhoz. Boulard szerint "meg kell védened a családodat, a kultúrádat, az identitásodat, de aztán kinyithatod az ajtódat”. Márki-Zay szerint Boulard és a pápa álláspontja nem mond ellent egymásnak, hanem az igazság két oldalát fogalmazza meg, és keresztényként meg kell élni az igazság e két oldala közötti feszültséget.

A Church Times riportere idézi az MZP által neki mondottakból azt is, hogy számára a vallás lényegileg magánügy, de reméli, hogy az emberek az ő kereszténységében egyúttal a politikus személyes integritását is látják, mégpedig elsősorban a pénzügyi átláthatóságot illetően. Ugyanis "a korrupcióban nincs semmi keresztényi” - idézi az újság Márki-Zay Pétert.

Ez a megjegyzés a Church Times cikke szerint arra utal, hogy a Fidesz alatt Magyarország meredeken zuhant a Transparency International globális korrupcióérzékelési indexében, és mostanra az EU legkorruptabb tagállamává vált. Magyarország listavezető az OLAF-ügyek tekintetében is. Ez a brüsszeli ügynökség hivatott arra, hogy kivizsgálja az uniós fejlesztési alapokkal való visszaéléseket. A pénz nagy részét - írja a lap - a Fidesz politikai klientúrájának a helyzetbe hozására használták fel.

Alexander Faludy kitér arra is: a magyar ellenzék egyik prioritása, hogy állítsák vissza az állam és az egyházi szervezetek intézményes szétválasztását. A 2010 utáni alkotmányos változtatások ugyanis de facto eltörölték az egyház és az állam szétválasztását. A szerző megfogalmazása szerint "erőteljes az a felfogás, hogy a közpénzek elosztása az egyházak jutalmazására, illetve büntetésére szolgál, annak függvényében, hogy mennyire készek beállni a Fidesz-KDNP mellé, és mozgósítani érdekükben a választókat”. Ez különösen igaz a vidéki térségekben, valamint a szomszédos országokban élő magyar közösségek körében, ahol döntő lehet az úgymond "egyházi voks”. A Church Times ezzel kapcsolatban Márki-Zay azon kijelentését idézi, miszerint az egyházakat fel kell szabadítani a kormánytól való függés alól.

Hogy mindez megvalósítható lesz-e, a közvélemény-kutatási adatok fényében vitatható - írja a lap, és idézi Márki-Zay Pétert: "Ha nyerünk, az csoda lesz, de azt is tudjuk, hogy történhetnek csodák”.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.