2022. február 12., szombat

A MINŐSÉGI GYEREKKOR GARANCIA A JÓ FELNŐTTKORI ÉLETRE

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.02.12.


Budapesten rendezték meg a Gyermek Unió konferenciát a gyermekszegénység felszámolásának programjáról, különös tekintettel a kisgyermekkorra. „A Gyermek Unió elsődleges célja, hogy felhívja arra a figyelmet: a többgenerációs szegénység körét meg kellene törni.” Ezt már Herczog Mária szociológus nyilatkozta lapunknak. Elmondta, cél az is, hogy minden kisgyerek magas szintű szolgáltatást kapjon, és az államok, a polgárok értsék, mindenkinek az érdekét szolgálja, ha ezt a központi költségvetésből vagy állami költségvetésből biztosítják. A számítások szerint minden kisgyerekkorban befektetett központi, költségvetési pénz minimálisan ötszörösen-hétszeresen megtérül, ha a gyerekek nyitottabbak, jobbak a tanulásban, sikeresebbek lesznek és mindez csökkenti a szegénységet.


Tudjuk, hogy Európában minden negyedik gyermek szegénységben él, vagy ki van téve a szegénység és a társadalmi kirekesztés veszélyének. Egyre aggasztóbb tendencia, hogy a szegénységben élő gyerekek felnőtt korukban leginkább a társadalmi kirekesztéstől szenvednek. Azt tudjuk, hogy Magyarországon hány gyereket érint mindez?

Pontosan nem, de a magyar adatok szerint is körülbelül minden negyedik gyerek. Ez attól is függ, hogyan számítják. Olyasmit érdemes itt figyelembe venni például, hogyha egy gyerek minden nap jól lakik kenyérrel és krumplival, az nem minőségi étkezés, attól nem fog tudni tanulni, fejlődni. Az nyilván elsődleges kérdés, hogy hány olyan gyerek van, aki fűtetlen lakásban lakik, nagyon rosszak az életkörülményei, ahol a minimális feltételek sincsenek biztosítva? A következő kérdés az, biztosított-e, hogy minőségi gyerekkori ellátást lehessen nekik nyújtani? A minden negyediken belül van néhány tízezer olyan gyerek, aki a szegénységi küszöbhöz képest is a nagyon súlyos, mélyszegénységben él. Ott már a minimális feltételek se biztosítottak a létezéshez. Olyan gyerekek ők, akiknek semmilyen infrastrukturális ellátásuk sincs, a településen se orvos, se védőnő, se iskola, se óvoda, se bolt nincsen már. Ők az extrém mélyszegénységben élők...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.