2022. február 16., szerda

A TITKOS MEGYE, AHOL ELDŐLHET A TAVASZI VÁLASZTÁS

TELEX
Szerző: FÖLDES ANDRÁS
2022.02.16.


Tanulmányt készített a 21 Kutatóközpont a külföldön élő magyarok választási hajlandóságáról, értékrendjéről és hatásukról a választásra. Az online, közösségi média alapú közvélemény-kutatás eredményei részben tanulságosak, részben kijózanítóak.


Egy népesebb megye lakosságát kitevő magyar él külföldön, és ezen magyarok jó része az ellenzéket támogatja. Pontosabban támogatná, a választójogi törvény 2012-es módosítása ugyanis a több mint 400 ezer ember jó részétől elzárja a szavazás lehetőségét. Így bár a a külföldön élő magyarok részvétele a felmérés szerint kormányváltást hozna, a jelenlegi választási rendszer sajátosságai miatt jó részük végül nem fog szavazni, állítja a 21 Kutatóközpont tanulmánya (itt érhető el), amelyet a Magyar Demokrácia Alap és az Action for Democracy megbízásából készített.

De kik is a külföldön élő magyar szavazók?

A kivándorolt magyarok lélekszámát a legtöbb becslés fél milliós nagyságrendűnek írja le, a tanulmány – facebookos bejelentkezési adatok alapján – konzervatívabb módon 415 ezer választópolgárral számolt.

Azaz nagyjából egy Fejér megyényi választókorú magyar él külföldön.

Legtöbbjük Magyarországhoz közel, valahol Nyugat-Európában telepedett le: Németországban él 31, az Egyesült Királyságba 26, Asztriában pedig 14 százalékuk.

Demográfiai összetételük dinamikusabb, versenyképesebb képet mutat a hazai lakosságánál, derült ki a szerda este megjelent tanulmányból. Több köztük a fiatal és a magasan képzett: míg itthon a választókorú lakosság 17 százaléka esik a 18-29 éves korcsoportba és 23 százalék a diplomások aránya, addig külföldön ez 33, és 30 százalékra tehető...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.