2022. február 17., csütörtök

AZ USA FELADHATJA UKRAJNÁT? - AZ OROSZ MÉDIUMOKAT IS ELLEPIK AZ UKRAJNAI HELYZETTEL ÖSSZEFÜGGŐ TALÁLGATÁSOK.

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: KABAI DOMOKOS LAJOS
2022.02.17.


Meglepő vízióval állt elő Ukrajna jövőbeli sorsáról Mihail Hazin oroszországi közgazdász, publicista, televíziós és rádióműsorok készítője, szereplője, korábban az orosz elnöki hivatal munkatársa. Az Ekonomika Szevodnja gazdasági újság február 16-ai száma ismerteti nyilatkozatát arról, hogy

az Egyesült Államok magára hagyja Ukrajnát, de úgy, hogy ott a különböző fegyveres csoportok révén az afganisztánihoz hasonló tűzfészek jöjjön létre.

Ha egyetlen hatalmi centrum alakulna ki Kijevben, a fegyvereknek az egymással szemben álló erők számára juttatásával teremtenének instabil helyzetet. Mára ugyanis világossá vált, hogy a 2014 februárjában amerikai protektorátussá tett Ukrajna képtelen saját lábra állni. Viszont az USA – az Egyesült Államok lakosságát is sújtó válság közepette – nem akarja és nem is képes finanszírozni a tőle távoli országot. Az viszont érdeke, hogy a káosz melegágyát teremtse meg Oroszország határán és Európa keleti részén, mert ezzel kárt okozhat a globális versenytársaknak – Moszkvának és az EU-nak is.

Hazin
hipotézisének ennél is meglepőbb része, hogy szerinte Washington másutt is káoszt próbál majd teremteni – a balti államokban, Romániában és Bulgáriában –, hogy megnehezítsék Oroszország számára a rend helyreállítását. Ráadásul Moszkvának ezt megszállás nélkül kell elérnie, hiszen ehhez nem lenne ereje, és az oroszországi lakosság ellenállását is maga után vonná.

A közgazdász szerint az USA a lassú „átrendezésre” a Csendes-óceáni térség felé fordulás, mindenekelőtt a Kínával való küzdelem miatt kényszerül, és a folyamat vége a NATO elsorvasztása lesz. Washington a jövőben az Egyesült Államok–Nagy-Britannia–Kanada–Ausztrália külön katonai szövetségének megerősítésére fordítja erőforrásait és energiáit. Mindenesetre Ukrajna többszörösen is alkalmasnak látszik arra, hogy az amerikai geopolitikai stratégiaváltáshoz hivatkozási alap legyen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.