2022. február 28., hétfő

BALÁZS PÉTER: PUTYIN ALÁBECSÜLTE A NYUGATOT, FELÉBRESZTETTE A NATO-T ÉS AZ EU-T

KLUBRÁD
Szerző: BOHUS PÉTER
2022.02.28.


Az EU három történelmi lépést tett az orosz-ukrán háború kitörése óta: fegyvert szállít Ukrajnának, megtiltja az orosz gépeknek a légtér használatát és lekapcsolja az orosz propagandagépezetet. Mit vár a mai tárgyalásoktól Balázs Péter volt uniós biztos, aki szerint Putyint elhagyta a realitásérzéke.


Példa nélkülinek nevezte az EU lépéseit Balázs Péter volt uniós biztos, aki szerint mindezek a lépések az EU nagyon erős eltökéltségét bizonyítja és az egységét demonstrálja. De vajon időben odérnek-e aszállítmányok Ukrajnába? Balázs szerint egy olyan helyen, ahol már öt napja háború van, valóban lehet számítani arra, hogy ezekre a szállítmányokra Oroszország vadászni fog.

Olaszország például úgy tervezi, hogy fegyvert ad, Ukrajnának, ehhez légi hidat létesítenek a határig, onnan pedig szárazföldön konvoj viszi a szállítmányt. A fegyverek eljuttatásának a logisztikai központja Lengyelország lesz, mert ott hosszú határszakasz van, ami így Balázs szerint logikus lépés.

Szerinte arra érdemes figyelni, hogy a térképek szerint az orosz offenzíva nem jutott el túl mélyre Ukrajnába. Bár sok helyre eljutottak a lövedékeik, a tüzérségi tűz, de a csapatmozgások csak szűk sávban hatoltak be Kijevbe, ott pedig már folynak is a harcok, de van bőven olyan terület, ahol az oroszok nincsenek jelen.

Az orosz gazdaságon jelentős léket üt, hogy lekapcsolták a SWIFT, a nemzetközi pénzügyi forgalomról, valamint hogy a háború kitörése a rubel 30%-ot veszített az értékéből. Oroszországnak a mozgástere is beszűkült, ezért lassan hozzá kell nyúlnia az igen jelentős arany és valutatartalékaihoz, ha utánpótlást akar finanszírozni, mondta. Szerinte óriási lépés hogy befagyasztottak orosz betéteket, kérdés ugyanakkor, hogy mennyit tudnak azonosítani, és mennyi van más néven, mert Balázs szerint a gazdag oroszok, oligarchák nem biztos, hogy a saját nevükön helyezték el a betéteket. De így ezek a lépések együttesen jelentősen leszűkítik Oroszország mozgásterét.

Az európai légtér lezárása kizárja vagy korlátozza a kémkedést és a behatolást, a repülők mozgását követő térképeken látni, hogy az Aeroflotnak mekkora kerülőutat kell tennie, ha el akar jutni valahova, ez rendkívül kellemetlenül érinti azokat az oroszokat, akik utazni akartak.

Putyin az elmúlt napokban riadókészültségbe helyezte a stratégiai erőket, ami a nukleáris kapacitásait jelenti. Balázs szerint a nyugat eddig is alábecsülte Putyin fenyegetéseit, és valóban, a fenyegetések értékelése nehéz a diplomáciában. Olyan fenyegetéseket kell komolyan venni, amik reálisan beválthatók, de Putyin ezeknél erősebb fenyegetéseket alkalmazott, amikor Ukrajnát körbevette. Akkor a legtöbb elemző azt feltételezte, hogy a két keleti megyéjét akarja megszerezni Ukrajnának, Donyecket és Luhánszkot, de ehelyett totális háborút indított.

Most atommal fenyegetőzik, ne adja isten, hogy ezt valóra váltsa, de tapasztalható Putyinnál, hogy a reálitás érzéke leszűkült, alábecsülte az ukránok ellenállóképességét, a nyugat egységét és az erejét, felébresztette a NATO-t és az EU-t, és olyan cselekedetekre ösztönözte, ami pár hónapja elképzelhetetlen lett volna - mondta a volt uniós biztos. Putyin ellenlépései nagyon súlyosnak látszanak, és nem szabad félvállról venni, amit mond. Ma diplomáciai szinten a határon tárgyalások kezdődtek, ami nagyon halvány reményt nyújt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.