2022. február 28., hétfő

VAN-E ESÉLYE UTCAI HARCOKBAN AZ UKRÁNOKNAK?

24.HU
Szerző: SZEGŐ IVÁN MIKLÓS
2022.02.28.


Budapesten a szovjet páncélosok 1956-ban másfél hétig nem tudták megtörni a felkelők ellenállását. Egy katonai szakértőt arról kérdeztünk, hogy a modern fegyverek korában is több esélyük van-e az ukrán védőknek a kijevi utcákon, mint a nyílt harcmezőn.

"A szakzsargonban nincs olyan, hogy utcai harc"


– szögezi le a névtelenséget kérő katonai szakértő, aki megjárta a balkáni háborúkat, de foglalkozott hadtörténettel is. Persze rögtön hozzátette: bár az „utcai harc” kifejezés csak a hírekben fordul elő, létezik viszont

- „városi harc”,

- „épületharc”,

- sőt, „helyiségharc” is.

Ezek más-más taktikát igényelnek a sikerhez, mind a védőktől, mind pedig a támadóktól.

Katonai szakértőnk elmondta, a szíriai hadműveletek lehetőséget adtak az orosz hadseregnek a különböző fegyverek kipróbálására, illetve egyes haderőnemek gyakorolhatták az éles bevetéseket. Ilyenek voltak a (légi) deszant egységek, amelyek most is nagy szerepet kaptak az első napon Ukrajnában. Így sikerült rendkívüli gyorsasággal elfoglalniuk stratégiai pontokat, akár Kijev közelében is.

A szovjet légi deszant egységek a világon az elsők között jöttek létre, ilyenek már a két világháború között is gyakorlatoztak Sztálin birodalmában. Sőt, a Sztálinnal együttműködő korabeli (álcázott) német katonaság is ekkor szovjet területen hajtott végre deszantos gyakorlatokat, megkerülve a Párizs környéki békék első világháború utáni korlátozásait.

A deszantosok jelenléte a mostani háborúban azért kiemelendő,

mert városi harcban felértékelődik a gyorsaság, a rugalmasság, a körülményekhez való alkalmazkodás.

Ám nemcsak a támadók alkalmazkodnak gyorsan. Gyalogsági egységek vagy akár civilek is könnyen megállíthatnak például páncélosokat, ha városi terepen mozognak a támadók, míg nyílt harcmezőn a szemből támadó, gyalogsággal és légierővel támogatott páncélosokat sokkal nehezebb megfékezni. Nem véletlen, hogy Kijevben a civileknek is fegyvert kezdtek osztogatni az elmúlt napokban az ukrán hatóságok...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.