2022. február 5., szombat

„FELHÁBORÍT, HOGY GYAKORLATILAG EGY TELJES SZAKMÁT NEM ENGEDNEK ÉLNI A SZTRÁJK ALAPVETŐ JOGÁVAL” - INTERJÚ TÓTH ENDRÉVEL, AZ ELLENZÉKI ÖSSZEFOGÁS OKTATÁSÜGYI POLITIKUSÁVAL

MÉRCE
Szerző: JUHÁSZ VANESSZA
2022.02.05.


Hosszú hónapok előkészületei után hétfőn lezajlott a pedagógus szakszervezetek figyelmeztető sztrájkja, amely végül sikeresnek bizonyult. Az EMMI és a tankerületek megfélemlítése ellenére több mint 20 ezer szakmabeli csatlakozott az országos megmozduláshoz. A Mérce még a sztrájk előtt kérdezte Tóth Endrét, az egységes ellenzék oktatáspolitikai felelősét, aki reálisnak tartja a szakma követeléseit, ám a kötelező oltás eltörlése még szerinte is keményebb dió.

„Azt gondolom, hogy a sztrájk egy legitim eszköze a munkavállalóknak, és engem személy szerint felháborít, hogy gyakorlatilag egy teljes szakmát nem engednek élni ezzel az alapvető joggal.”

Tóth Endre szerint nevetséges, hogy a kormányzat még a 2 órás figyelmeztető sztrájk idejére is elvárta volna a pedagógusoktól, hogy tanítsanak, hiszen a sztrájk lényege, hogy a munkáltató érezze a különbséget, mikor a szektor érintettjei nem dolgoznak. Úgy véli, meg kell erősíteni a sztrájkjogokat:

„Bármennyire maga ellen beszél egy oktatáspolitikus vagy egy kormányzat ilyenkor, hiszen egy új kormány ellen is lehet majd sztrájkolni, de mi azt gondoljuk, hogy ezt bevállaljuk, és hogy ha tényleg úgy érzik, akkor sztrájkoljanak, mert ez egy alapvető jog, amit biztosítani kell.”

A kormányzatnak meg kell teremteni az állam és a szakszervezetek közös érdekegyeztető fórumait, ha valóban a szakma képviselőivel egységben akarnak kormányozni, és olyan intézkedéseket akarnak hozni, melyekkel tényleg egyetértenek az érintettek.

„Ezeket az egyeztetéseket folyamatossá kell tenni, és bármilyen intézkedést, aminek a bevezetéséről tervez dönteni egy kormányzat, természetesen meg kell futtatni megfelelő véleményezési idővel és megfelelő konzultációs formákon keresztül a szakszervezetekkel és más civil szervezetekkel, képviseleti szervezetekkel, mert egyszerűen ez a biztosítéka annak, hogy egy-egy reform, egy újítás társadalmi támogatást is megszerezze magának” – hangsúlyozta a politikus.

Hozzátette, szerinte „azért is van ilyen gyenge szakszervezeti kultúra jelenleg Magyarországon, mert a szocializmus korszaka sokszor felülről hozta létre és irányította ezen intézményeket, így nem volt meg a tényleges, organikus fejlődésük, amik biztosították volna a munkavállalói érdekképviselet kultúrájának kiépülését… mint például Franciaországban, Olaszországban és más nyugat-európai országokban”.

Az ellenzék oktatáspolitikai programja a pedagógusbérek tényleges, folyamatos és kiszámítható növelésével tenné vonzóbbá az oktatói pályát. Így a mindenkori minimálbérhez kötnék a szakmabeliek fizetését, ami a sztrájkbizottság egyik követelése. Tóth Endre elmondta, a politikai ajánlatuk kialakítása során figyelembe vették a szakszervezetek követeléseit is: „Azt látjuk, hogy a pedagógusok csupán valamivel több mint 60%-át keresik más diplomások átlagbérének, és nyilván ez óriási elszívóhatást generál.”

A T-Tudok nemrég publikált közoktatást vizsgáló jelentése szerint a diplomát szerzett pedagógusok csupán 37%-a helyezkedik el a közoktatásban, amit Tóth megdöbbentőnek tart. Az ellenzék ezt az arányt szeretné a jövőben feljebb tornászni, és Tóth szerint a szakszervezetek követelései reálisak, úgyhogy azoknak eleget kell tenni.

Hogy ennek forrásait miből fogják megteremteni, arról még folynak az egyeztetések. A programalkotásnak abban a szakaszában járnak, ahol beárazzák az ígéreteiket, és gazdasági szakemberekkel egyeztetnek, hogy mi mennyibe kerül, és hogyan tudnák kigazdálkodni a költségvetést. A politikus mindenesetre bízik abban, hogy az oktatás témaköre kellő prioritást élvez majd egy esetleges új kormány felállása után: „Azt gondolom, hogy az ellenzéknek erős ígérete és állítása, hogy prioritássá teszi az oktatási szektort, és ennek meg kell nyilvánulnia a költségvetés oktatási költéseiben is.” Szerinte ez az elképzelés a miniszterelnök-jelölt támogatását is élvezi – Tóth úgy érzi, „ő is szívén viseli ezt a területet”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.