2022. február 21., hétfő

FOKOZÓDIK A FESZÜLTSÉG: BELARUSZBAN MARAD 30 EZER OROSZ KATONA, BLINKEN SZERINT A VILÁG A HÁBORÚ KÜSZÖBÉRE ÉRKEZETT

NÉPSZAVA
Szerző: HORVÁTH GÁBOR
2022.02.20.


A korábbi ígéretek dacára Belaruszban maradnak az orosz csapatok. A szeparatisták lebuktak előre dátumozott evakuációs bejelentéseikkel.


Vlagyimir Putyin orosz és Alekszandr Lukasenko belarusz elnök meghosszabbította a két ország elvben vasárnap véget ért közös hadgyakorlatát, így továbbra is Ukrajna északi határa közelében marad mintegy 30 ezer orosz katona. Ezt Antony Blinken amerikai külügyminiszter újabb bizonyítéknak nevezte arra, hogy a világ a háború küszöbére érkezett. Mint mondta, Joe Biden elnök ennek ellenére kész telefonon tárgyalni Putyinnal – egészen addig, amíg a tankok nem lépik át a határt és nem szállnak fel a repülők.

Putyin és Lukasenko szombaton közösen tekintette meg az orosz stratégiai csapásmérő erők hadgyakorlatát, amelynek során többek között atomrobbanófej célba juttatására is alkalmas hiperszónikus rakétákat lőttek ki, illetve bombázók, felszíni hadihajók és tengeralattjárók bevetésével imitáltak nukleáris csapásokat a feltételezett ellenségre.

A nyilvánvalóan az elrettentést szolgáló hadászati gyakorlattal párhuzamosan Kelet-Ukrajnában drámaian és mint kiderült, előre eltervezetten megromlott a helyzet. A szeparatisták tévéstábja például felvette, amint állítólag ukrán aknavetőtűz miatt felrobbant egy gázvezeték. A két „népköztársaság” vezetői pénteken drámai televíziós beszédben jelentették be a civilek evakuálását és a fegyverfogásra képes férfiak mozgósítását. Mindkét felvételről kiderült, hogy szerdán készült, miközben az első robbanásokra és aknavető-támadásokra csak csütörtökön került sor, az evakuáció pedig pénteken kezdődött. Vagyis pontosan az történt, amit a nyugati hírszerzés már hetek óta jósol: valakik megpróbálnak ürügyet teremteni az orosz katonai beavatkozásra. Nyilván ezt készítette elő Putyin is, amikor a múlt héten az orosz ajkú lakosság elleni népirtással vádolta meg a kijevi vezetést, amit az ukránok állítólagos orosz áldozatait rejtő tömegsírokról szóló „felfedezés” követett. Utóbbira egyelőre nem szolgáltattak bizonyítékot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.