2022. február 15., kedd

HA A FACEBOOKON MÚLNA, A VÁLASZTÓKERÜLETEK KÉTHARMADÁT VINNÉ A FIDESZ

TELEX
Szerzők: HANULA ZSOLT, BAKRÓ-NAGY FERENC
2022.02.15.


Legalább tíz éve óriási közhely, hogy a választások a közösségi médiában dőlnek el, az a legfontosabb kommunikációs csatorna, a mozgósítás, a dezinformációk, a lejáratás, szóval az összes létező politikai fegyvernem fő harctere. A mindenki életét érintő járványügyi intézkedéseket Magyarországon a miniszterelnök rendszeresen a Facebook-oldalán jelenti be; a minisztériumok és pártok sajtóközlemények helyett facebookos posztok linkjeit küldözgetik a médiának; a politikai célú facebookos hirdetésekre szó szerint százmilliók mennek el.

Totális alapvetés tehát, hogy a közösségi médiára itthon is nagyon oda kell figyelnie a politikának, és használnia kell azt, különös tekintettel az ellenzékre, ami sokkal-sokkal kevesebb médiafelületet tart a kontrollja alatt, mint a kormány. Persze az online népszerűség azért nem váltható egy az egyben szavazatokra (ha így lenne, Jakab Péter simán nyerte volna az előválasztást), de mindenképpen érdekes, hogy most, a választási kampányban a képviselőjelöltek hogyan használják a Facebookot, mennyire aktívak, és mekkora a támogatóik köre.

A hétvégén hivatalosan is elindult a kampány, a Fidesz és az ellenzék is jelezte, hogy fél nap alatt a teljes jelöltlistájuk összeszedte a kellő mennyiségű támogató aláírást, ezzel hivatalosan is képviselőjelöltté váltak. Mi pedig végignéztük mind a 106 szavazókerületet, és egyesével összemértük az indulók Facebook-követőtáborainak méretét. (A többi politikai erővel a Mi Hazánktól a Kutyapárton át Gattyánig és a vélhetően idén is tucatjával felbukkanó mikro- és kamupártokig most nem foglalkozunk.)

Persze ez elég csalóka lehet, főleg az országosan ismert és népszerű politikusoknál, akiknek akár százezres nagyságrendben is lehetnek olyan facebookos követőik, akik egyébként egyéniben nem szavazhatnak majd rájuk – egyszerűen azért, mert máshol laknak. Ezzel együtt sok mindent megmutat az erőviszonyokról...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.