2022. február 9., szerda

KOMJÁTHI IMRE: ESÉLYT AKARUNK ADNI AZ EMBEREKNEK, AKIKTŐL ORBÁNÉK EDDIG ELVETTÉK AZT IS

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.02.09.


„Társadalmi igazság nélkül nincs társadalmi béke” – ezzel a jelszóval kezdte megemlékezését a tíz éve Miskolcról Budapestre induló éhségmenetre Komjáthi Imre, a menet akkori vezetője. Az MSZP elnökhelyettese fölidézte, hogy hóban, fagyban járták be az utat, majd a mára térve azt mondta, „Nem alamizsnát, nem segélyt akarunk adni az embereknek, mi nem a segélyalapú, hanem az esélyalapú társadalomban hiszünk. Esélyt akarunk adni az embereknek, azoknak, akiktől eddig Orbánék elvették ezt is”.

Tíz éve, egy fogvacogtató februári reggelen, éhségmenet indult el Miskolcról Budapestre az ön vezetésével. Ki gondolta ki ezt a tiltakozási formát, és miért?

– Tóth Imre Miklós, volt olvasztár ötlete volt. Ő egy napon beállított a miskolci MSZP irodára azzal az ötlettel, hogy fel kellene menni gyalog Budapestre, és elvinni annak az üzenetét, hogy azzal a hazug kormányzati plakátkampánnyal szemben, miszerint „Magyarország jobban teljesít”, bizony itt sokan úgy látják, hogy a nyomor az, ami jobban teljesít. Szomorú apropója is volt ennek, Imre egyik barátja felkötötte magát, mert nem bírta már elviselni a szegénységgel együtt járó megaláztatást. Imre ötletét Nyakó István, az MSZP szikszói elnöke jónak tartotta, elfogadta. Megkeresett engem, hogy vezessem a menetet, én pedig azonnal igent mondtam. Akkor már túl voltunk a Munka törvénykönyve módosításán, a korengedményes, korkedvezményes nyugdíj eltörlésén, azon, hogy gyakorlatilag úgy lettek közmunkások az emberekből, hogy kirúgták őket a munkahelyükről, és közmunkásként visszafoglalkoztatták őket, vagyis egy csomó olyan intézkedésen, ami hátrányosan érintette a munkavállalókat. De már túl voltunk a „47 ezer forintból meg lehet élni” és az „akinek semmije nincs, az annyit is ér” fideszes szövegeken is. Akkor határoztuk el, felmegyünk gyalog Budapestre. Voltak a csapatban munkanélküliek, volt közmunkás, voltak családanyák. Azóta is kiemelem mindenhol, hogy minden tiszteletem a hölgyeknek, akik végigcsinálták velünk ezt az egészet. Azért az a mínusz 19 fok meg a hóvihar a férfiembereket is próbára tette. Vittük azt az üzenetet, hogy a kormány nem lehet büszke arra, hogy milyen teljesítményt nyújt, mert vidéken nagy a baj...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.