2022. február 3., csütörtök

KORÓZS: KORMÁNYVÁLTÁS UTÁN TÖRLESZTÜNK A NYUGDÍJASOKNAK

HÍRKLIKK
Szerző: HírKlikk
2022.02.03.


Vissza fogunk térni a nyugdíjaknál a svájci indexáláshoz, miután az Orbán-kormány 2010 óta kizárólag inflációkövető nyugdíjemelési technikát alkalmazott – emelte ki a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület és a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozatának konzultációs fórumán elhangzottakból Korózs Lajos, a Parlament népjóléti bizottságának szocialista elnöke. Hozzátette: Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje mögött már a civil szervezetek is felsorakoztak.


A gazdaság bővüléséből is részesülnie kell a nyugdíjasoknak, hiszen minden ma megtermelt forint 50-60 százalékát az előző generáció állította elő – tette a svájci indexálás mellé Korózs Lajos. Mint fogalmazott, az nem úgy van, hogy ha valaki nyugdíjba megy, akkor az állam eltartottja lesz. Az ő 40-45, de sokszor 50 éves munkája is benne van abban a teljesítményben, amelyet gazdaság produkál.

„A másik, hogy a különböző juttatások, amelyeket évek óta nem emeltek – például a méltányossági nyugdíjemelés mértéke, az egyszeri segélynek a mértéke –, azokat akár meg kell duplázni és ez nemjelent nagy terhet a költségvetésnek.”

A várólisták kérdése is szóba került, amelyek ugyan nem a nyugdíjkérdésekhez tartoznak, de az idősellátáshoz igen – mondta a szocialista politikus.

„Nem csak az egyészségügyben vannak hatalmas várólisták, hanem a szakellátásban is. Háromféle ellátás van, amit az idősek igénybe tudnak venni. Az alapellátásban van a házi segítségnyújtás, az étkeztetés, a falu- és tanyagondnoki ellátás. Itt a nyugdíjasok 7 százaléka tud igénybe venni valamilyen szolgáltatást, mert a települések jelentős része ezeket nem szervezi meg. A szakellátásban viszont a nyugdíjasok mindössze 3 százaléka részesül, például idősotthonban vagy átmeneti elhelyezést nyújtó intézményben, mert ezek a férőhelyek egy évtizede nem bővültek. Durván 60 férőhely van és 30 ezren állnak sorban.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.