2022. február 21., hétfő

MEGSZÁLLTA A NAV IVÁNYI GÁBOR HAJLÉKTALANMENTŐ EGYESÜLETÉT

NÉPSZAVA
Szerzők: ÁGOSTON ZOLTÁN, BATKA ZOLTÁN
2022.02.21.


Költségvetési csalás a gyanú. A helyszínen körülbelül harminc sárgamellényes, fekete maszkot viselő NAV-os jelent meg.

Hétfő reggel nagy erőkkel szállt meg a Nemzeti Adó és Vámhivatal a hajléktalanokat segítő Oltalom Karitatív Egyesület irodáit – értesült a Népszava.

A helyszínen, a Dankó utca 11-13. alatt körülbelül harminc egyenruhás, sárgamellényes, fekete arcmaszkot viselő NAV-os jelent meg, akiket a kötelező iratmegőrzésre használt helyiségekbe engedtek be. Nyolc óra után nem sokkal érkeztek a házkutatási paranccsal, az ott dolgozókkal nem közölték, hogy milyen gyanúval vizsgálódnak, és azt sem, hogy mit keresnek. Helyszíni tudósítónk csak kint az utcán tíz NAV-ost látott. A dolgozók – mesélte – elég kedélyesen fogják fel a dolgot, a razziának szerintük is a közelgő parlamenti választáshoz van köze.

Az egyesület vezetője, Iványi Gábor lapunknak azt mondta,

„nyilvánvalóan politikai üzenetről van szó”

azután, hogy a személye felvetődött esetleges államfőjelöltként, ő pedig több kormánykritikus megjegyzést is tett.

"Gyötörnek, sanyargatnak minket"

– mondta az egyesület és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy az egyházának a státuszát 2017 óta nem hajlandóak rendezni. (A MET 2011-es egyházügyi törvénnyel veszítette el az egyházi státuszát, vallási tevékenységet végző szervezetté minősítették. Bár az Alkotmánybíróság után a MET 2017-ben az az Emberi Jogok Európai Bíróságán is megnyerte az ügyben indított pert – a strasbourgi testület az egyházi törvény sérti a vallásszabadságot és az egyesülés szabadságát –, így járna számára a vallási tevékenységet végző szervezeteknek járó egyszázaléknyi adó, a magyar állam csak visszamenőleg fizetett. 2017 és 2020 között arra hivatkozva tagadták meg a kártalanítást, hogy a bírósági döntés csak a visszamenőleges hatályú kártalanításról ítélt.) Iványi Gábor szerint világraszóló botrány, hogy amíg ők segítik a hajléktalanokat, Magyarországon az üldözésüket az alkotmányban rögzítették.

Iványi Gábor időközben a helyszínre érkezett, és ragaszkodik ahhoz, hogy a sajtó jelenlétében tárgyaljon a NAV-osok bűnügyi parancsnokával, amit a bűnügyi parancsnok nem akar. Azt Iványi Gábor elismerte, hogy az egyesületnek valóban vannak problémái 2017 óta, és ő árulta el később azt is, hogy a NAV-osok jelenlétének az oka költségvetési csalás gyanú a Wesley János Lelkészképző Főiskolával és az Oltalom Karitatív Egyesülettel szemben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.