2022. február 21., hétfő

ÖT-HAT MAGYAR ÖSSZEHAJOL

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2022.02.18.


Róna Péter közgazdászt jelölik köztársasági elnöknek az Egységben Magyarországért pártjai, ezt a hét elején jelentették be. Voltak további személyi elképzelések is. Iványi Gábor lelkész, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke és Elek István közíró, politikus. Mindkét utóbbi jelölt esélyesebbnek látszott Rónánál, a múlt héten még Iványit emlegették befutóként, aztán hétfőn mégis a közgazdászt jelentették be.

Hogy jó vagy rossz jelölt, arról később, de előbb szeretném vázolni az ellenzéki oldalon a jelek szerint ismét divatba jött politikai kupeckedést, amiről pedig ősszel az előválasztások idején azt hihettük, hogy legalább a hat párt szerencsésen maga mögött hagyta. De nem, a jelek szerint megint ez a szörnyűséges pártpolitikai kamarillázás megy, ami nagyon úgy néz ki, Magyarországon olyan, mint a pikkelysömör. Nem múlik el szinte soha. Akut szakaszban a tünetek fellángolnak, nyugvó szakaszban akár teljesen vissza is húzódnak, de tény: örökre megmaradnak. Most megint belobbant. Lássuk csak az előzményeket, a jelölésig vezető utat: Jakab Péter a hivatalos bejelentés után rögtön jelezte, hogy Róna Péter a Jobbik javaslata volt. Ő már egy hónappal ezelőtt felkérte a közgazdászt (milyen felhatalmazás alapján, miért épp őt, ki tudja, talán ha Jakab). A Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölttel kiegészült hatpárti ellenzéki testületnek, mint föntebb szó esett erről, több potenciális jelöltje is volt. Köztük Iványi Gábor, jelölését a hatból öt párt támogatta, de a Jobbik megvétózta. Róna Péterrel szemben viszont a Párbeszéd és a Momentum emelt kifogást – írja az atv.hu. A döntő pillanatban azonban a két párt visszavonta a tiltakozását, miközben a Jobbik kitartott Iványi Gábor elutasítása mellett, így lett végül az Oxfordban élő közgazdász a jelölt, akit a hétvégi pártelnöki ülés után Márki-Zay Péter rögtön felhívott.

Nem tartozom azok közé, akik másról sem beszélnek, mint hogy az ellenzék mennyire béna, meg hogy nem csinál semmit, most sem ezt mondom, de azt igen, hogy ez a döntés már megint valahol pártirodák mélyén, pártalkudozás eredményeként született. Nem hallottam arról, hogy a három jelölt-jelölt, Iványi, Róna és Elek közül bárkit is meghallgatott volna bármilyen ellenzéki grémium, inkább valószínűnek tartom, hogy megint valami folyosószegleti találkozón eshetett szó arról, hogy az épp arra járó lehetne akár köztársasági elnök is. Iványi és Elek egy hete még nyilatkozott esetleges jelöléséről a televízióban, Rónát ott sem láttam, ő feltehetően Oxfordban várta a telefonhívást. Ebben a jelölésben az a legbántóbb, és politikailag mindenképp hiba, hogy az ellenzék a saját maga által meghirdetett és eddig többé-kevésbé következetesen képviselt nyitottságot vette semmibe...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.