2022. február 14., hétfő

ORBÁN… A MAGA MEGSZOKOTT POLITIKAI HABLATYÁVAL MÁR A JÓISTENT IS ÁT KÍVÁNJA VERNI

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.02.13.


A tegnapi Orbán-évértékelő beszédből rám a legnagyobb hatást az gyakorolta, amikor Orbán a velejéig gonosz ellenzéket az április 3-i és a Jóisten előtti ítélőszék elé idézte. Április 3. még hagyján, de az Úr ítélőszéke bizony nem kerti mulatság, annyi szent! Ugyanis – amint azt Pál apostolnál olvassuk, s amint azt Orbán Viktor is bizonyára jól tudja – „mindnyájunknak meg kell jelennünk Krisztus ítélőszéke előtt, hogy kiki aszerint, amit e testben cselekedett, megkapja akár a jót, akár a gonoszt.” (2Kor 5,10) Szóval az isteni ítélőszék előtt nem csak a velejéig gonosz ellenzék fog megjelenni, hanem ugyanott az angyali tisztaságú Orbánnak is jelenése lesz és az összes többi makulátlan kormánypártinak is, úgyhogy akár együtt is mehetnek odáig, egy kibérelt kisbuszon, Orbán, Rogán, Völner, Lázár, Varga Judit és a teljes rokonság.

Egyenest szent borzongás és rémület fog el, ha arra gondolok, mi vár a fenti társasbuszos kompániára, annál is inkább, mert valószínűleg Orbán nem tudja, mely elvek szerint születik majd meg a végső ítélet. Segítek a szónoknak: 1. igazság szerint, 2. cselekedetek szerint, 3. személyválogatás nélkül, 4. minden személy a számára elérhető erkölcsi világosság és megértési fok szerint, azaz talán még egy Tiborcz, egy Mészáros, egy Kovács Zoltán avagy – horribile dictu – egy Semjén vagy egy Rákay Philip számára is „megérthető fok szerint”.

Amúgy innen válik érthetővé, Orbán miért szorgalmazta ugyanebben a beszédében a latin kereszténység és az ortodoxia mielőbbi kiegyezését, vagy ahogy fogalmazott: „A latin kereszténység már nem tud megállni a saját lábán, ki kell egyezni az ortodoxiával, szükség van a Balkán népeire.”

Ehhez nem árt tudni, hogy a latin kereszténységgel szemben az ortodoxia elutasítja a purgatóriumot, a tisztítótüzet, amely a mennyei boldogságba való bemenetel előfeltétele. Világos, Orbánék ezt akarják megúszni, ugyanis „a tűz – mint azt Szent Ágostontól tudjuk – sokkal fájdalmasabb lesz mindennél, amit az ember képes elviselni ebben a világban.” (Enarrationes in Psalmos 37, 3).

Orbán tehát a maga megszokott politikai hablatyával már a Jóistent is át kívánja verni.
Ez még a Sátánnak sem jött össze, igaz, a szegény Sátánban nem fért el annyi bűn, amennyi Orbánban és udvartartásában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.