2022. február 28., hétfő

PÖRÖG AZ INFLÁCIÓS SZÁMLÁLÓ, DE HOL ÁLL MEG?

HÍRKLIKK
Szerző: SOMFAI PÉTER
2022.02.28.


Az idén januárban az éves összevetésben számított infláció már 7,9 százalékos volt – a „meteorológia nyelvén” ezt úgy mondanák – emelkedő tendenciájú. A maginfláció és az indirekt adóktól szűrt maginfláció is elérte a 7,4 százalékot, fél százalékponttal nőtt az előző hónaphoz képest. Ez főleg az élelmiszerek, kisebb részben az iparcikkek és a piaci szolgáltatások árában jelenik meg. Az MNB elnöke a napokban – a februári adatok ismeretében – már 8,5 százalékot említett, s ez újabb inflációs csúcsot jelent. Sötét előttünk az áremelkedések „alagútja”, vagy már látszik valami fény a távolban? – kérdeztük Bodnár Zoltán közgazdászt, az MNB korábbi alelnökét.


„Ha egy héttel ezelőtt teszik fel ezt a kérdést, akkor is azt felelem, hogy ennek a folyamatnak valahol kétszámjegyű lesz a vége” – mondja Bodnár Zoltán, s ha nem is ezekkel a szavakkal, de azt érzékelteti, hogy ha fényt látunk az alagút végén, az legfeljebb egy vonat lehet. A januári inflációban még nem mutatkozik meg annak az irdatlan mennyiségben kifolyt pénznek – például az adó-visszatérítésnek, a 13. havi nyugdíjnak, a fegyverpénznek – az árfelhajtó hatása, amit a választási sikerek reményében a kormány rászabadított a gazdaságra. Ennek a lakosságnál lecsapódó extra jövedelemnek a nagyobbik része a fogyasztásban jelenik majd meg, aminek részben a februári számokban is érződhet már némi hatása, de a java alighanem a következő hónapokban jelentkezik.

Vannak, akik úgy számolnak, hogy az adó-visszatérítés nagyobbik szeletét a jobb módú, magasabb jövedelmű családok kapják, s az ő esetükben ez a megtakarításaikat is gyarapíthatja. Bodnár Zoltán sem tagadja ezt a lehetőséget, de mint mondja, a magas negatív reálkamatok miatt kétségei is vannak e téren. Nagyobb esélyt lát arra, hogy ezt a pénzt a középréteg korábban megtervezett, vagy elhalasztott fogyasztása fogja „felszívni”, s ha ez bekövetkezik, akkor számolni kell azzal, hogy 60-70 százalékban importból érkező holmikat vásárolnak belőle. A kör újra zárul: a jelentkező importigény hatással lesz a forint árfolyamára, rontja a külkereskedelmi egyenleget, és nőnek az árak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.