2022. február 28., hétfő

POLITIKAI KÖTÉLTÁNCOT JÁR ORBÁN AZ OROSZOK HÁBORÚJA MIATT, HISZ ITT VANNAK A VÁLASZTÁSOK - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.02.28.


Orbán Viktor magyar kormányfő nem mondana le a Paks2-ről, bár politikájában 180 fokos fordulatot vett a háború kitörése óta: elítélte Oroszországot valamint menekülteket is befogad az ország. Putyin elszigetelődött, Orbán már nem számíthat rá. Oroszok ragadtak Budapesten, hogyan fogják őket hazaszállítani? Nemzetközi lapszemle.


Az oroszbarát és menekültellenes Orbán, aki egy héttel ezelőtt még egyetlen szankciót sem akart megszavazni Oroszország ellen, most a választások közeledtével, 12 év politikáját megtagadva, 180 fokos fordulattal új irányt vett – írja a New York Times záhonyi tudósításában. A II. világháború óta nem látott hevességű támadás miatt 80 ezren lépték át az ukrán határt, menedéket keresve Magyarországon.

Orbán most politikai kötéltáncot jár, látva Putyin nemzetközi elszigetelését, holott nemrég még Moszkvában egymást hátát lapogatták a Kremlben. Orbán nem akarja elidegeníteni magától a szavazókat, de Putyin dühét sem akarja kiváltani, ezért arról beszél, hogy elítéli Oroszország „katonai akcióját”, de ezzel egyidőben azt is bejelentette, nem küld katonai segítséget Ukrajnának, majd rendeletileg engedélyezte az összes menekült befogadását.

Elemzők szerint Orbán számára az ukrán háború veszélyes is lehet a választások kimenetele szempontjából. Egyesek szerint a kormányfő kettős beszédbe kezdett, és hiába fejezi ki támogatását Ukrajna iránt, a kormánybarát média Kreml-barát konspirációs elméleteket propagál. A cikk megjegyzi, hogy egyelőre sokkal több nem-kormányzati civil szervezet segíti a menekülőket a határon, mint hivatalos.

Az Unió arra kérte tagállamait, hogy legalább 3 évig nyújtsanak menedéket az Ukrajnából érkezetteknek. A 30 éves nigériai Emmanuel a New York Timesnak azt mondta, hogy a nigériai követség nem vette komolyan az oroszok fenyegetését, és nem menekítette ki a diákokat Harkovból, így szerdán a metró alagútban töltötték az éjszakát. Az egyik lövedék olyan közel csapódott le hozzájuk, hogy életveszélyben voltak, akkor döntött úgy, azonnal elhagyja Harkovot. A férfi a papírjait, laptopját és a telefonját felmarkolva, a vasútállomás felé menekült. A vonatra rengetegen akartak felférni, és a vasutasok azt mondták neki, hogy feketék nem szállhatnak fel. Aztán némi vita után felengedték a vonatra. Két nap múlva érkeztek a szlovák határra, ahol hét óra várakozás után – amikor csak a fehér nőket és gyerekeket engedték be - ismét útnak eredtek. De legalább megengedték neki, hogy 20 másik fekete társával egy iskolában tölthessék az éjszakát. Most Magyarországon van, de nem tudja, hova tovább.

Az orosz RIA Novosztyi hírügynökség Magyarországgal foglalkozó legutóbbi tudósítása Orbánnak azzal a kijelentésével foglalkozott, hogy nem fog fegyvert szállítani Ukrajnának Magyarország, mivel nekünk magunknak is szükségünk van fegyverre, hogy szükség esetén megvédjük magunkat. A hírügynökség idézi Orbán szavait a szankciókról is, aki úgy fogalmazott, hogy eddig ugyan másként viszonyultunk az uniós szankciókhoz, de ennek most nincs jelentősége. Háború zajlik, most nem kell okoskodni, hanem egységesen fellépni – így az orosz hírügynökség.

Szintén a Ria Novosztyi pár órával korábbi híre, hogy a magyar külügyminisztérium 35 embert tudott evakuálni Kijevből. Többségük diplomata a követségről és családtagjaik, továbbá két újságíró, illetve hét EBESZ-munkatárs és az Európa Tanács egyik tagja is köztük volt.

Az Atorusz moszkvai turisztikai szaklap arról számolt be, hogy legalább 400 orosz turista Magyarországon rekedt, mivel légtérzárat rendeltek el, így se Moszkvába, se Szentpétervárra nem tudnak utazni. Az újság tudósítója is az itt rekedtek között van.

A Zsukov reptérről az Uráli Légitársaság utasok nélkül útnak indul, hogy a Budapesten ragadt turistákat Oroszoroszágba repítsék. Úgy tudni, az Aeroflot is így tett. A biznisz osztályra 3000 euróért (1,1 millió Ft.) lehetett jegyet venni, ám mivel a Baltikumi légtér is zárva, speciális és egyedi engedélyt kellett beszerezni az áthaladáshoz. A cikk tanácsot is ad, aki valahol ottragadt, az orosz külügyminisztériumtól kérjen a beutazáshoz speciális engedélyt.

Az orosz hírügynökség, az Interfax szerint a magyar ellenzék felszólítása ellenére Orbán Viktor nem fogja felmondani a Paks 2. szerződést, ezt maga jelentette be. Szerinte ugyanis épp az energiaválság kellős közepén erről lemondani annyit jelentene, hogy mi fizetnénk meg a háború árát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.