2022. február 2., szerda

PUTYIN NEM ADOTT SEMMIT, DE ALAPOSAN HASZNÁLTA A HOZZÁ LÁTOGATÓ ORBÁNT

HVG
Szerző: KOVÁCS GÁBOR
2022.02.02.


Orbán Viktor olyan eredményeket ért el Moszkvában, amelyek már el voltak érve, be kellett érnie néhány homályos ígérettel. Cserébe végig kellett hallgatnia, ahogy Putyin elmondja: Magyarország nem is lehetne a NATO tagja.

Az előrebocsátott tematika szerint elsősorban gazdasági kérdésekről tárgyalni utazott Moszkvába, Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz Orbán Viktor. A gazdasági fókuszt maga a miniszterelnök hangsúlyozta, nem véletlenül: a látogatás rendkívül kényes geopolitikai pillanatban történt, amikor nem zárható ki, hogy Oroszország nyílt katonai intervenciót hajtson végre a Magyarországgal is szomszédos Ukrajna ellen. Egy ilyen helyzetben (is) érdemes a súlyos, ám az utóbbinál mégis nagyobb sikerrel kecsegtető kérdéseket említeni a hazai közvélemény előtt.

Kinek mit intézett a kormánya

A szürreálisan hosszú asztalnál folytatott – Orbán szerint annál mélyebb – tárgyalást követő sajtótájékoztatón a felek szerint valóban elsősorban gazdasági kérdésekről esett szó:

- a hosszú távú gázszerződés újratárgyalásáról,
- a paksi bővítésről,
- a légi kapcsolatok sűrítéséről,
- egy orosz–magyar vasúti áruszállító vegyesvállalat létrehozásáról,
- az orosz koronavírus-vakcinák magyarországi gyártásáról,
- mezőgazdasági fejlesztésekről.

Egy mondatban összefoglalva, hogy mire jutottak a felek: konkrétan semmire, egyik ügyben sem hangzott el konkrét új ígéret, nem lettek kitűzve céldátumok, nem írtak alá szerződéseket. Persze bármilyen ügyben van súlya annak, ha országok vezetői a legfelsőbb szinten tárgyalnak róla, és akár szóban megállapodnak. De ha már a paksi bővítésnél tartunk, arról nem egyszer tárgyalt már Orbán és Putyin – az arról és a hosszú távú gázszerződésről szóló megállapodás is egy ilyen moszkvai viziten köttetett a 2014-es választások előtt nem sokkal –, az új erőmű építése mégsem kezdődött még el...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.