2022. február 2., szerda

2,8 MILLIÁRD FORINT EU-S TÁMOGATÁS ÚSZOTT EL A BUDA-CASH CSŐDJE MIATT, A MINISZTÉRIUM HALLGAT AZ ÜGYRŐL

24.HU
Szerző: HORVÁTH CSABA LÁSZLÓ
2022.02.02.


Csaknem tíz évvel ezelőtt több milliárd forint európai uniós támogatást nyert el az EU-Fire cégcsoport, hogy geotermikus erőművet fejlesszen Békés megyében. A 24.hu kiderítette, a támogatásból 2,8 milliárd forint úszott el a Buda-Cash csődjével. A Battonyára tervezett létesítmény nem is fog megépülni, mint ahogy a Kiskunhalasra tervezett erőmű sem, ahol 1,3 milliárdot szántak kútfúrásra, de kiderült, hogy a térség nem alkalmas a beruházás fogadására. A cégcsoport Mosonmagyaróváron 2,6 milliárdos vissza nem térítendő támogatásból hozna létre erőművet, aminek átadását 2018 végére ígérték, ám azóta sem épült meg. A Pénzügyminisztérium 7,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás megítéléséről döntött az elmúlt két évben az EU-Fire Kft. számára. Közben a cég luxusautó-flottája is gyarapszik.

Csaknem 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás veszett oda a Buda-Cash Brókerház, illetve az annak érdekszférájához kapcsolódó DRB-bankcsoport csődjével – erősítette meg a 24.hu információját az összeg kedvezményezettje, az EU-Fire EGS Hungary Kft.

A társaság még 2012-ben nyert el majdnem 40 millió eurót geotermikus erőmű fejlesztésére, amiből állításuk szerint 23,6 millió eurót (jelenlegi árfolyamon számolva több mint nyolcmilliárd forintot) kaptak meg. Ebből a pénzből veszett oda 2,8 milliárd forint, amikor 2015-ben a Buda-Cash és a vele összefüggésbe hozható bankok becsődöltek. Az Opten cégadatbázisában az látszik, hogy az EU-Fire EGS Hungary Kft.-nek 2013 októberétől volt számlája a DRB-csoporthoz tartozó Dél-Dunántúli Takarék Zrt.-nél, ami 2015 márciusában felszámolás alá került...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.